مزایای کشت گلخانه ای بیشمار است که در این مقاله میخواهیم به طور کلی این مزایا را برای شما عزیزان بیان کنیم تا با این نوع از شیوه کاشت بیستر آشنا شوید.
کشت گلخانه ای چگونه کشتی است؟
هر نوع گیاهی برای زنده ماندن نیاز به یکسری آیتمهای محیطی همچون نور، دما، خاک، رطوبت و … دارد که با فراهم آوردن آیتمهای لازم میتوان رشد مطلوب را در گیاه ایجاد نمود و از این طریق به تولید محصول رسید. اما همان طور که میدانید هر نوع گیاهی در هر منطقهای به عمل نمیآید چرا که هر گیاه شرایط آب و هوایی خاصی را میطلبد. برخی از گیاهان در تابستان و برخی نیز در زمستان محصول میدهند؛ از این رو، محصولات کشاورزی شرایط کشت یکسانی چه از نظر آب و هوایی و یا چه از نظر سازگازی با خاک ندارند.
با توجه به رشد روز افزون جمعیت و ناتوانایی کشاورزی سنتی به تامین مواد غذایی مورد نیاز جامعه، کشت گلخانه ای بهترین روش در این زمینه میباشد. با ایجاد گلخانه و فراهم آوردن شرایط محیطی برای گیاه به صورت مصنوعی، میتوان در هر نوع آب و هوایی در هر فصلی از سال، برداشت محصول داشت. شرایط مناسب آب و هوایی و همچنین خاک مورد نیاز برای پرورش هر نوع گیاهی را میتوان با تنظیم گرما، نور، رطوبت و … از طریق یکسری دستگاه فراهم آورد. با این روش میتوان انواع میوه، سبزیجات و صیفیجات سالم و با کیفیت را به صورت 4 فصل تولید و روانه بازار نمود. مزایای کشت گلخانه بسیار است که در ادامه مقاله به بیان آن میپردازیم.
بیشتر بخوانید: کشت فلفل دلمه ای در گلخانه
مفهوم گلخانه
گلخانه یا به اصطلاح Green house عبارت است از فضایی محدود که با کنترل و تنظیم شرایط مختلف محیطی، امکان رشد انواع محصولات کشاورزی را در تمام فصول سال فراهم میآورد. گلخانه از نظر احداث خود به دو نوع ثابت و متغیر تقسیم میشود. گلخانه ثابت همان طور که از نام آن برمیآید از مصالحی ساخته شده که بتواند برای سالیان سال دوام بیاورد. نوع متغیر نیز قابلیت جا به جایی دارد و میتوان آن را از نظر ابعاد کم و زیاد نمود و یا به مناطق مختلف جا به جا کرد.
طراحی و احداث گلخانه بایستی بر اساس اصول علمی صورت بگیرد تا محیط کنترل شده مناسبی را برای رشد انواع محصولات فراهم آورد. تولید محصول کشاورزی از طریق احداث گلخانه در مقایسه با کشاورزی در مزرعه به سرمایه گذاری بیشتری نیاز دارد.
مزایای کشت گلخانه ای
مزایای کشت گلخانه ای فراوان میباشد که در این مقاله به برخی از مهمترین این مزایا اشاره خواهیم نمود:
- مهمترین مزیت این روش تولید انواع محصول کشاورزی در تمام فصول سال است. همان طور که اشاره نمودیم، گلخانه از قابلیت تنظیم کنترل عوامل محیطی برخوردار است، بنابراین با فراهم آوردن شرایط لازم میتوان همه نوع محصول کشاورزی را در تمام فصول سال تولید و آن را به بازار عرضه نمود.
- تولید بیش از یک محصول در سال از دیگر مزایای کشت گلخانه است. به عنوان نمونه میتوان خیار را تا 3 بار در سال کشت نمود.
- محصول تولید شده در کشت گلخانه ای در مقایسه با مزرعه، از کیفیت بالاتری برخوردار است چرا که آفات و بیماریها از طریق روشهای بیولوژیکی کنترل میشوند و به دلیل مصرف کمتر سموم، محصول تولیدی بسیار سالمتر است.
- صرفه جویی در میزان مصرف آب، یکی از مهمترین ویژگی کشت محصول در شرایط گلخانه است. از آنجایی که آبیاری به روش قطرهای انجام میگیرد، میزان مصرف آب در این نوع کشت، بسیار کمتر از کشاورزی سنتی است.
- در کشاورزی سنتی، برای تولید محصول، گیاه بایستی بر روی بستر خاک حاصلخیز به عمل آید در حالی که در گلخانه میتوان از اراضی غیر قابل کشت از طریق راه اندازی سیستم هیدروپونیک نیز بهرهمند شد.
- تنظیم برنامه کشت با توجه به نیاز بازار، یکی دیگر از مزایای استفاده از کشت گلخانه ای میباشد. به عنوان نمونه، میتوان خیار را به گونهای کشت نمود و وارد بازار کرد که تقاضای آن بالا باشد.
- فراهم نمودن زمینه اشتغال برای افراد جویای کار
- حفظ محیط زیست در پی مصرف کمتر انواع آفت کش و سموم از دیگر مزایای احداث گلخانه است.
در مقابل مزایای کشت گلخانه، این سیستم دارای یکسری معایب نیز میباشد؛ از جمله این که، احداث گلخانه به مراتب سرمایه بیشتری را میطلبد و همچنین نیاز به مراقبتهای دائمی دارد و هر گونه سهل انگاری میتواند خسارت جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید: مزایای اسید هیومیک
کلام پایانی
در این مقاله مهمترین مزایای کشت گلخانه ای را برای شما سروران گرامی بیان نمودیم؛ وجود این نوع از کشاورزی با توجه به این که جمعیت روز به روز در حال گسترش است میتواند به خوبی پاسخگوی نیاز تغذیهای جامعه باشد. در این سیستم اهداف مختلفی دنبال میشود که از آن جمله میتوان به تولید محصول در مناطقی که در آنجا محصول به عمل نمیآید و همچنین تولید محصولی که به دلیل شرایط آب و هوایی خاص، امکان کاشت در هوای آزاد وجود ندارد، اشاره کرد.