زرپران، نام گل زعفران است که تنها یک بار در سال میوه می دهد. پس در نتیجه فصا برداشت میوه آن در سر تا سر جهان تقریبا یکسان است. اما لازم به ذکر است که دوره گلدهی گیاه زرپران بسیار کوتاه است و تنها حدود دو هفته ادامه پیدا می کند. شروع این دوره گلدهی زمانی اتفاق می افتد که هوا به قدر کافی سرد شده باشد و اختلاف دمای روز و شب حداقل به 13 درجه سانتی گراد برسد. از این رو می توان نتیجه گرفت زمان برداشت زعفران در نواحی مختلف اندکی متفاوت است اما فقط در حدود چند روز تا یک ماه. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره برداشت زعفران در خراسان بیشتر بدانید.

برداشت زعفران در کدام فصل از سال رخ می دهد؟

گلدهی گل زرپران عمدتا در فصل پاییز رخ می دهد و از آنجا که بهترین کیفیت میوه زعفران در ساعات اولیه گلدهی آن است، در همان روز برداشت می شود. اینکه دقیقا زعفران در کدام فصل رخ بدهد بستگی به موقعیت جغرافیایی و دمای هوای آن منطقه دارد.

برداشت زعفران در خراسان

فصل برداشت زعفران در خراسان

در خراسان با توجه به بیشتر بودن دمای هوا نسبت به سایر مناطقی که در آن زعفران کشت می شود، برداشت زعفران اوایل آبان ماه رخ می دهد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید، ساعت برداشت زعفران نیز در خراسان رضوی اهمیت دارد. در این استان برداشت زعفران همیشه قبل از طلوع آفتاب صورت می گیرد. این در حالی است که در استان البرز ساعت 9 الی 10 صبح اقدام به برداشت زعفران می کنند.

بیشتر بخوانید: کود پتاس بالا برای میوه درخت سیب

چرا در خراسان برداشت زعفران پیش از طلوع آفتاب انجام می شود؟

زیرا بهترین کیفیت زعفران در ساعات اولیه رشد آن است و برخورد نور خورشید به کلاله های گل زرپران سبب می شود تا از کیفیت محصول زعفران کاسته شود. از آنجا که خراسان در شرق کشور قرار گرفته و طلوع خورشید در آن منطقه زود تر از سایر مناطق رخ می دهد، ساعت برداشت زعفران اهمیت زیادی دارد. لازم به ذکر است که یکی از دلایل شهرت و آوازه بلند زعفران خراسان، همین نکته کوچک است که باعث کیفیت بی بدیل آن شده است.

برداشت زعفران در خراسان تا چه زمانی ادامه دارد؟

همان زور که در ابتدا گفته شد دوران گلدهی گیاه زرپران حدود 2 هفته است. از جایی که شروع برداشت زعفران در خراسان از اوایل آبان است باید گفت که تا پایان آبان ماه تقریبا تمام زعفران ها چیده شده اند. جالب است بدانید که در پایان آبان ماه در این استان حدود 12 تن زعفران برداشت می شود.

زعفران خراسان

زعفران خراسان مرغوب ترین و پرطرفدار ترین زعفران در ایران و سراسر جهان است. اگر علاقه مندید که بدانید چرا خراسان را مهد طلای سرخ می نامند، باید بگوییم که شرایط آب و هوایی مناسب، بذر مرغوب، خشکی و کم باران بودن منطقه، روش کاشت و البته برداشت مناسب از مواردی است که زعفران خراسان را به این صورت در صدر قرار داده است.

برداشت زعفران در خراسان

از ویژگی های معمول ناحیه ای که برای کشت زعفران مناسب است، می توان به کم باران بودن، داشتن تابستان های گرم و زمستان های کم باران بسیار سد اشاره کرد. استان خراسان در کشور ما هر سه مورد را دارا است و همین امر تاثیر زیادی بر کیفیت زعفران های این خطه گذاشته است. دومین موردی که سبب شده تا زعفران خراسان این چنین پرطرفدار باشد، آیین ها و آدابی است که برای برداشت زعفران در این استان به کار می رود.

هر ساله در خراسان با همکاری جهاد کشاورزی، مراسمی تحت عنوان “جشن زعفران” برگزار می شود. اهمیت و جایگاه این گیاه ارزشمند یا به عبارت بهتر طلای سرخ در بین مردم خراسان از دلایل مهمی است که منجر به افزایش کیفیت و کمیت زعفران در این استان ها گردیده.

مهم تر از هر چیز آداب برداشت زعفران نیز در این استان می باشد که با سایر مناطق متفاوت است. همان طور که پیشتر گفتیم، بهترین کیفیت محصول زعفران در ساعات اولیه رشد آن است و با طلوع آفتاب از کیفیت محصول کاسته می شود. در خراسان برداشت زعفران پیش از طلوع آفتاب صورت می گیرد و تا طلوع آفتاب همه محصولات برداشت می شوند. این سنت  هم از دلایلی است که زعفران خراسان تا این حد محبوبیت داشته باشد. برداشت سریع زعفران برای حفظ کیفیت مهم است.

برداشت زعفران در خراسان

در خراسان به سرعت گل زرپران از شاخه چیده می شود، زیرا ممکن است که کلاله ها خشک شوند یا گرده های روی پرچم گل، به کلاله ها بچسبند. با چسبیدن گرده ها به کلاله فرایند جداسازی گل و کلاله از هم با مشکل رو به رو می شود که سبب می شود تا نیروی انسانی بیشتری درگیر شوند و زمان زیاد تری از دست برود. همین امر ساده توانسته تا این حد بر کیفیت این طلای سرخ تاثیرگذار باشد

بیشتر بخوانید: تاثیر گوگرد مایع شوک بر آفات

آیا برداشت زعفران در خراسان به صورت دستی انجام می شود؟

به طور کلی باید گفت که با وجود انواع روش های مکانیزه ی برداشت زعفران، تا کنون هیچ روشی نبوده که بر ای برداشت زعفران قدر انسان کارایی و  دقت داشته باشد. در اغلب مناطق خراسان نیز برداشت زعفران به صورت دستی انجام می شود تا کیفیت زعفران حفظ شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *