پسته از آجیل های پرمصرف و پرطرفدار است و از نظرغذایی بسیار مقوی و پرفایده است. ایران بزرگترین تولید کننده‌ پسته در بین کشورهای جهان است. محصول درخت پسته از نظر اقتصادی بسیار ارزشمند است و جزو مغزیجات گران قیمت محسوب می‌شود. صادرات این محصول جزو تجارت های سودآور است.در این مطلب شما با برخی از خصوصیات درخت پسته و بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته آشنا می‌شوید.

درخت پسته و شرایط کاشت و باردهی آن

این درخت در مناطق گرم و معتدل رشد می‌کند و در مناطق سردسیر رشد زیادی ندارد. شهرهای کرمان و رفسنجان قطب تولید پسته در کشور هستند. با این حال به یک دوره سرما نه یخبندان احتیاج  دارد تا رشد کند. درختان پسته ارتفاع کمی دارند. بعد ازکاشت این درخت چند سالی طول می‌کشد تا محصول بدهد.

بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته

حدودا ۷ یا ۸ سال زمان به ثمر رسیدن درختان پسته است.ریشه های درخت پسته بسیار عمیق هستند بنابراین به خاکی با نفوذ بالا احتیاج دارند. بهترین زمان برای کاشت نهال پسته فصل پاییز است تا قبل از شروع سرمای زمستان ریشه ها با خاک منطبق شوند. درختان پسته از آن دسته گیاهانی هستند که به آبیاری کمی نیاز دارند.

بیشتر بخوانید: درخت پسته چند ساله بار می دهد

آبیاری اگر یک هفته در میان انجام شود مفید خواهد بود. حجم آب باید زیاد باشد تا به ریشه های عمقی برسد. همچنین لازم است در سال دو بار کوددهی انجام شود تا درخت مواد مغذی لازم را دریافت کند. کود را باید درون خاک و با فاصله از ریشه درخت قرار داد. هرس کردن و حفاظت از درختان در برابر آفت ها و بیماری ها؛ از جمله مراقبت هایی است که درختان پسته نیاز دارند. عمر این درختان به عوامل مختلف بستگی دارد و در سن ۲۰ سالگی اوج باردهی این درختان است.

بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته

همه‌ی باغداران علاقه دارند به محصول بیشتر در سطح کشت کم برسند. در گذشته تصور می‌کردند هر چه درختان با فاصله‌ی کم تر کنار هم کاشته شوند محصول بیشتری تولید می‌شود.

به طور معمول درختان پسته نزدیک به هم کاشته می‌شوند ولی ممکن است دور از هم نیز آن ها را بکارند. هر کدام از این روش ها خوبی و بدی هایی دارد. در صورتی که فاصله‌ی کاشت درختان از هم کم باشد موجب می‌شود تا شاخه ها و برگ ها داخل هم رشد کنند در نتیجه به قسمت هایی از درخت نور کافی نرسد. و همین باعث کم شدن کیفیت محصول می‌شود. همچنین این تراکم شاخه و برگ باعث می‌شود شاخه های درخت به سمت نور رشد کنند و باعث حالت بهم ریختگی درخت می‌شود یعنی درخت بیشتر رشد رویشی دارد تا زایشی و تلاش های باغدار برای داشتن محصول پر بار بی نتیجه می‌ماند.

بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته

با این توصیفات هنگام آغاز احداث باغ لازم است بهترین فاصله‌ی کاشت درخت پسته را تخمین زده و آن را رعایت کنید. در باغی که تراکم درختان بالا باشد شاخه هایی که در پایین قرار دارند و نور کافی دریافت نمی‌کنند از بین می‌روند و نتیجه‌ی خوبی نخواهند داشت.

اگر فاصله کاشت درختان زیاد باشد نسبت تعداد درختان در سطح کشت کمتر می‌شود و این موضوع از نظر اقتصادی باعث تضرر می‌شود‌.

تعیین بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته

بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته با قطر و شعاع سایه انداز تعیین می‌شود.  این فاصله باید به گونه ای باشد که شاخه ها بعد از رشد باهم برخوردی نداشته باشند. با محاسبه کردن قطرسایه انداز و جمع آن با مقدار راهرو فاصله بین درختان به دست می‌آید.

بهترین و مناسب ترین فاصله‌ی کاشت درخت پسته حدودا ۳-۴ متر است و فاصله‌ی بین ردیف ها حدودا ۶ متر می‌باشد. در نظر داشته باشید فاصله‌ی کمتر از ۲ و کمتر از ۴ متر بسیار نامناسب است و در حرکت ماشین آلات باغداری مشکل به وجود می‌آید.

باغ پسته‌ی قابل قبول و مثمر باغی است که در آن فضای کافی برای تابش نور خورشید و تهویه وجود داشته باشد تا قسمت های پایین درختان هم تولید محصول کنند. با این وجود میزان محصول برداشتی به تراکم درختان در هر هکتار بستگی دارد. برای همین هنگام شروع کاشت درختان باغ چند نهال را به منظور نهال کمکی می‌کارند که درخت فرعی نامیده می‌شوند .

بهترین فاصله‌ کاشت درخت پسته

درخت پسته رشد کندی دارد و زمان زیادی طول می‌کشد تا رشد کند. برای همین برخی کاشت درخت فرعی  را از ابتدا آغاز می‌کنند. عده ای هم از ابتدا تعداد مشخصی درخت می‌کارند تا بعدها مجبور به درآوردن درختان نشوند. در حال حاضر درختان پسته با فاصله ۳ متری و ردیف هایی با فاصله‌ی ۶ متری در باغ های جدید کاشته می‌شوند. در کشاورزی نوین تراکم زیاد درختان باعث می‌شود تا ریشه ها مشغول رقابت با یکدیگر شده و رشد درخت کم شده و در نتیجه محصول کمتری بدهد.

بیشتر بخوانید: کود آهن یا کود کلات آهن

مزایای رعایت بهترین فاصله‌ی کاشت

رعایت کردن فاصله‌ی مناسب هنگام کاشت درختان در یک باغ باعث می‌شود باغدار کنترل بهتری روی علف های هرز, آبیاری و کوددهی داشته باشد و به این موضوعات رسیدگی کند. همچنین به کارگیری ماشین آلات مختلف باغداری راحت تر صورت می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *