انتخاب کود مناسب تاثیر زیادی روی رشد و باردهی درختان میوه دارد. درختان گیلاس هم به کوددهی منظم نیاز دارند تا محصول پرباری تولید کنند. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس نیازمند اطلاعات کامل از شرایط درخت و نیازهای آن است. در این مقاله با روند انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس آشنا میشوید.
درخت گیلاس
درخت گیلاس از دسته آلوسانان است. کشورهایی مثل ترکیه، ایران و آمریکا در پرورش این درخت پیشرو هستند. میوه درخت گیلاس گوشتی بوده و طعم شیرینی دارد. اقلیم مناسب برای رشد این درختان، مناطق معتدل هستند که زمستان ها سرمای ملایمی دارد و تابستان ها گرم و خشک هستند. درخت گیلاس در فصل بهار و بعد از طی کردن یک دوره سرما گلدهی را شروع میکند. شکوفه های گیلاس سفید رنگ هستند و در بهار منظره زیبایی را به درخت میدهند. میوه گیلاس قرمز رنگ و کوچک است و اندازه ای در حدود ۲ سانتی متر دارد. گیلاس با اندازه کوچکتر را آلبالو میگویند. میوه گیلاس بسیار مفید و دارای خاصیت فراوانی است. دمنوش برگ های گیلاس باعث کاهش قند خون و کلسترول میشود. این میوه حاوی مواد معدنی و ویتامین های زیادی بوده که به سلامت بدن کمک میکنند و همچنین باعث بهتر شدن عملکرد عضله های قلب میشوند. درخت گیلاس ارقام و گونه های مختلفی دارد که از معروف ترین شان، درخت گیلاس ناپلئون، گیلاس صورتی، گیلاس جامائیکا و گیلاس زرد هستند.
بیشتر بخوانید: نقش کود k60 برای درخت پرتقال
کاشت و تکثیر گیلاس با سه روش مختلف انجام میشود: کاشت از طریق بذر, قلمه زدن و پیوند زدن. بهترین فصل برای شروع کاشت درخت گیلاس پاییز است. این درخت به کم آبی بسیار حساس است به همین دلیل کاشت آن در فصل پاییز موجب میشود تا درخت در تنش خشکی قرار نگیرد و همچنین عامل رشد خوب ریشه ها و مقاومت بیشتر آن در برابر سرمای فصل زمستان است.
بیشتر بخوانید:
شرایط نگهداری درخت گیلاس
یکی از اصلی ترین مراحل پرورش درخت گیلاس و مراقبت های مربوط به آن، حفظ این درختان از آسیب آفت ها و بیماری هایی است که گیاه در معرض آن ها قرار دارد. سم پاشی مناسب و استفاده از کودهایی که نقش آفت کش هم دارند، در این راه کمک کننده است.
آبیاری منظم و طبق برنامه در رشد درخت و میزان محصول قابل برداشت موثر است و اهمیت زیادی دارد. قرار گرفتن درخت در شرایط خشکی باعث آسیب درخت میشود. استفاده از سیستم های آبیاری مناسب هم به سلامت درختان کمک زیادی میکند هم باعث صرفه جویی در مصرف آب میشود.
از موارد مهم و تاثیرگذار دیگر روی رشد و پرورش درخت گیلاس نوع خاک است. خاک مناسب برای کاشت درخت گیلاس، خاک سبک و دارای زهکشی و نفوذپذیری مناسب است. خاک با این ویژگی ها باعث میشود ریشه های درخت به خوبی آب و مواد معدنی را جذب کنند و به گیاه برسانند. خاک لومی_شنی مناسب ترین خاک برای این درختان است
کوددهی درخت گیلاس
انتخاب کودهای مناسب برای تغذیه درخت گیلاس از مهم ترین مراحل پرورش این درخت است. این کوددهی تاثیر زیادی در همه مراحل رشد درخت دارد. تنظیم برنامه کوددهی و استفاده از کودهای با کیفیت منجر به تولید محصول با کیفیت میشود.
درخت گیلاس برای رشد کافی به ترکیبات مختلف و عناصر درشت و ریز مغذی اصلی نیاز دارد. عناصر ماکرو مثل فسفر و پتاسیم و عناصر ریز مغذی مثل بور، روی، آهن و کلسیم روی رشد گیاه تاثیرات مثبت فراوانی دارند.
زمان مناسب کوددهی درخت گیلاس
فصل پاییز بهترین زمان برای کوددهی درخت گیلاس است. در این فصل برگ های درخت به شکل کامل ریزش کرده اند اما فعالیت ریشه همچنان ادامه دارد. ریشه درخت گیلاس عمق چندانی ندارد و به راحتی میتواند آب و مواد مغذی را ازخاک جذب کند. ریشه ها مواد مغذی را ذخیره میکنند و با آغاز فصل رشد آن را به بخش های مختلف درخت منتقل میکنند. اگر در فصل پاییز کوددهی انجام نشد امکان این کار در فصل بهار هم وجود دارد. برای درخت گیلاس حدود ۳ هفته قبل از شکوفه دادن کوددهی انجام میشود.
بهترین کود برای درخت گیلاس
درخت گیلاس در هر مرحله از رشد به کودهای متفاوتی نیاز دارد. بهترین کود برای درخت گیلاس کودی است که در زمان درست و به مقدار مناسب برای درخت استفاده شود. علاوه بر این لازم است کود با روش درستی استفاده شود.
بهترین کود برای درخت گیلاس در اوایل بهار که شکوفه زنی آغاز میشود، کودهای فروت ست هستند. کود فروت ست دارای نیتروژن و بور و روی است که انرژی گیاه برای تبدیل جوانه ها به گل را تامین میکند و این عمل را سرعت میبخشد. همچنین این کود مانع ریزش شکوفه ها قبل از زمان میوه دهی نیز میشود.
در مرحله ای که در آن شکوفه ها برای تبدیل شدن به میوه ریزش میکنند بهترین کود برای درخت گیلاس کود NPK است. این کود ترکیبی از سه عنصر اساسی پتاسیم، فسفر و نیتروژن است که اولین تاثیر آن روی کیفیت میوه خواهد بود. افزایش مقاومت درخت در برابر عوامل محیطی و ناسازگاری های آب و هوایی هم از آثار دیگر این کودها هستند.
بیشتر بخوانید: کاشت زعفران در گلدان
در زمان تشکیل میوه هم استفاده ازکودهای پتاسیم دار توصیه میشود که باعث کیفیت میوه از نظر طعم و رنگ و اندازه میشود.
بعد از برداشت میوه هم کوددهی انجام میشود و بهترین کود برای درخت گیلاس در این زمان کودهای حاوی روی هستند که درخت را برای دوره بعدی رشد تقویت میکنند. با تنظیم برنامه منظم کوددهی عملکرد باغ بالا میرود و محصول با کیفیت و پرباری به دست میآید.