کیوی برای رشد نیاز به خاک اسیدی و آفتاب زیاد دارد. همچنین برای تامین مواد مغذی مورد نیاز کیوی لازم است خاک را با کود دهی از لحاظ عناصر مهم غنی کنید. اگر حدود چهار سال برنامه غذایی منظمی برای کیوی استفاده کنید ضمن برداشت بالاترین میزان محصول از منطقه کشت آن ، محصولی با کیفیت و بازار پسند نیز خواهید داشت. در ادامه با بهترین کود برای کیوی در خدمتتان هستیم.
کود دهی در اوایل بهار
پس از شروع فصل بهار ، درخت شروع به جوانه زنی و رشد می کند. لقاح در این مرحله برای جوانه زدن و گلدهی مفید است و رشد شاخه های جدید را ترویج می کند. کود جوانه زنی باید قبل از رویش جوانه ها ، عمدتاً با کود نیتروژن سریع اعمال شود (کود نیتروژن ، به علت نیاز شایع کیوی به ازت داده می شود) همراه با مقدار کمی فسفر و کودهای پتاسیم. برای کیوی می توانید از کودهای دانه ای و یا مایع استفاده کنید.
بهترین کود برای کیوی
درصورت استفاده از کود دانه ای ، برای جلوگیری از آسیب ریشه ها، آن را با غلظت بالا استفاده نکنید. برای درختان 4 ساله به طور کلی 8-10 کیلوگرم نیتروژن خالص ، 4 کیلوگرم فسفر خالص و 4 کیلوگرم پتاسیم خالص را اعمال می کنند. کل باغ را محلول پاشی کنید یا کود جامد را روی سطح خاک پخش کرده و بعد از آن با استفاده 1-2 بار آبیاری ، کود را به بخش های عمیق خاک نفوذ دهید.
تاثیر فروت ست بر روی درخت کیوی
کود دهی در دوران پس از گلدهی کیوی
30-40 روز پس از گلدهی، دوره گسترش سریع میوه کیوی است. در این مرحله ، میوه به سرعت رشد می کند و حجم آن به سرعت افزایش می یابد. کمبود کود مانع گسترش میوه کیوی خواهد شد. کود ترویج میوه باید 20-30 روز پس از گلدهی ، عمدتاً با کود ترکیب سریع استفاده شود. هر درخت 4 ساله می تواند 0.25-0.3 کیلوگرم فسفات دیایمونیوم اعمال کند. یک بار بعد از کود دهی کل باغ را آب کنید.
استفاده از کود قوی در میان تابستان
به منظور غنی سازی داخل میوه ، افزایش وزن میوه و بهبود کیفیت ، توصیه می شود یک بار در ماه خرداد و تیر، یک بار فسفر و کود پتاسیم استفاده کنید. به منظور جبران کمبود مواد مغذی در طول رشد شاخه ها در دوره بعدی ، تا ۲۲ بار کود دهی با نیتروژن نیز امکان پذیر است. اسپری شاخ و برگ کود کلسیم در این دوره همچنین می تواند باعث افزایش قابلیت میوه شود. این لقاح عمدتا بر اساس اسپری شاخ و برگ است. کود را می توان از 0.5 ٪ فسفات دی هیدروژن پتاسیم ، محلول اوره 0.3 ٪ -0.5 ٪ و 0.5 ٪ نیترات کلسیم انتخاب کرد.
کود دهی پس از برداشت میوه کیوی
پس از برداشت میوه ، بسیاری از مواد مغذی در برگ ها از بین می روند ، در این زمان پر کردن مواد مغذی درخت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. قبل از خنثی سازی ، برگ ها را می توان با 0.5 ٪ محلول اوره یک بار اسپری کرد تا فتوسنتز برگ را افزایش دهد ، جریان مواد مغذی را به ریشه ها و ساقه ها افزایش دهد و ذخایر مواد مغذی را افزایش دهد. توصیه می شود کودهای اولیه را در اوایل پاییز اعمال کنید، عمدتاً از جمله کودهای ارگانیک مانند کود کمپوست و به کار بردن مخلوط برخی از کودهای سریع عمل مانند سوپر فسفات و نیترات آمونیوم. به طور کلی ، یک گیاه درخت 4 ساله باید با 20-30 کیلوگرم کود آلی ، به علاوه 0.25 کیلوگرم سوپر فسفات و نیترات آمونیوم تغذیه شود.
نحوه کود دهی به کیوی
گیاه کیوی نسبت به ازت اضافی حساس است بنابراین برای جلوگیری از آسیب دیدگی آن نیاز است که کود دهی با دقت انجام شود. توصیه می شود چند روز قبل از کود دهی یا بلافاصله بعد از آن درختان خود را آبیاری کنید همچنین روش بهتر آن است که بعد از بارندگی این کار را انجام دهید.
سایر نکات کود دهی
ممکن است بعضی شرایط خاک مشکلاتی مانند کمبود مواد مغذی ایجاد کند اما در واقع این مشکل به دلیل سایر موارد است. به عنوان مثال بالا بودن pHخاک یعنی قلیایی بودن آن ممکن است به علت ایجاد مشکل در جذب برخی عناصر مغذی سبب زردی و ریزش برگ ها شود. در چنین موقعیتی استفاده از کود کمک چندانی نمی کند. به همین دلیل است که تجزیه و تحلیل عناصر خاک اهمیت زیادی پیدا می کند.
شرایط نگهداری مطلوب کیوی
به طور کلی قبل از کود دهی باید شرایط رشد مطلوب کیوی برقرار باشد تا اضافه کردن کود اثربخشی لازم را داشته باشد. کیوی برای رشد نیاز به خاک حاصل خیز و زهکشی مناسب دارد. برای کیوی آب و هوای نسبتا گرم و آفتاب زیاد مطلوب است. البته اینکه ساعاتی از روز را در سایه باشند هم بهتر است. کیوی در برابر سرما حساس است و شاخه های جوان آن ممکن است متحمل یخ زدگی باشند.
یک گیاه کیوی در شرایط مناسب تا ۵۰ سال هم می تواند زندگی کند بنابراین یک سازه و یک تکیه گاه قوی برای رشد آن ایجاد کنید. شاخه های شکسته ، بیمار و قدیمی را نیز هرس کنید. گیاهان ماده را قبل از جوانه زنی و گیاهان نر را در فصل تابستان پس از گلدهی هرس کنید. پس ا رعایت این نکات عمل کود دهی را انجام دهید و شاهد نتیجه بهتر باشید. معمولا یک هکتار کیوی به ۳۰ تن کود حاوی نیتروژن، کلسیم و پتاسیم و درصدی منیزیم ، گوگرد و سایر ریز مغذی ها نیاز دارد. با بررسی های مختلف به نوعی ثابت شده که بهترین کود برای کیوی حاوی ۵۰ درصد نیتروژن و ۲۲ درصد پتاسیم و ۲۸ درصد از سایر عناصر مهم است.