اسید هیومیک در خاک به منظور در دسترس بودن مواد مغذی مورد نیاز گیاه، ترکیبی کاملاً شناخته شده است، لذا حضور آن در گیاه به شدت تاثیرگذار است. از بسیاری از عناصر غذایی موجود در خاک، می‎توان به فسفر اشاره کرد که در بسیاری از مراحل رشد و تولید میوه و دانه محصولات غذایی که در سراسر جهان تولید می‎شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در حقیقت از این ترکیب به عنوان ماده ای آلی جهت بهبود عملکرد چغندر استفاده می‎شود، لذا به منظور آشنایی بیشتر، می‎خواهیم بدانیم اسید هیومیک چیست و تاثیر اسید هیومیک بر چغندر چگونه است؟

اثرات قابل توجه اسید هیومیک بر چغندر

از مزایای موثر تاثیر اسید هیومیک بر چغندر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بیشتر بخوانید: تاثیر اسید هیومیک بر گل ها

معرفی چغندر

چغندر بخشی از خانواده Amaranthaceae است و اولین بار توسط رومیان کشت شد. هر دو برگ آن و ریشه بزرگ و گرد این گیاه، خوراکی است و معمولاً خورده می‎شود. با این وجود، چغندر به دلیل استفاده به عنوان رنگ یا گیاه دارویی نیز شناخته می‎شود. محبوبیت این گیاه در استفاده از موادغذایی موج می‎زند، زیرا مزایای غذایی آن بیشتر شناخته شده است. محبوبیت چغندر دوباره در حال افزایش است، شاید به دلیل خاصیت تطبیق پذیری آن بوده و یا اینکه پرورش آن نسبتاً آسان است. جای تعجب نیست که چغندر دوباره محبوبیت زیادی پیدا کرده است، زیرا منبع عالی منگنز، آهن، پتاسیم و فیبر است. اگرچه بیشتر افراد چغندر را با ریشه پیاز دار قرمز یا بنفش تیره می‎شناسند، اما انواع مختلفی از آن در اندازه های متنوعی وجود دارند. چغندر قرمز یا بنفش، رایج ترین نوع آن هستند، اگرچه چغندر سفید، زرد و حتی راه راه هم موجود است. هر گونه چغندر خاصیت خاص خود را دارد، بعضی از آنها در درجه اول برای برگ‏ها رشد می‎کنند، در حالی که برخی دیگر مانند چغندر طلایی به دلیل عطر و طعم ملایم و شیرین تر کشت می‎شوند. برخی از انواع آن بسیار کوچک هستند، اما دارای بافتی نرم و لطیف هستند. به طور کلی، شرایط و زمان ایده آل برای رشد چغندر متفاوت است و  این امر تنها با رسیدگی به موقع و استفاده از کود مناسب از قبیل، اسید هیومیک امکان پذیر است. از سوی دیگر مطالعات فراوانی به بررسی تاثیر اسید هیومیک بر چغندر پرداخته اند که بیشتر بر روی خصوصیات و ویژگی های موثر آن تاکید داشتند.

تاثیر اسیدهیومیک بر چغندر

موارد حائز اهمیت در بررسی تاثیر اسید هیومیک بر چغندر

در حقیقت در بررسی تاثیر اسید هیومیک بر چغندر روی خصوصیات و ویژگی های کیفی و کمی این محصول تحقیقات صورت گرفته است. به این صورت که صفات موردنظر در آن ها به خوبی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیقات نشان داد که تفاوت معناداری در غلظت های مختلف اسید هیومیک بر صفات قابل بررسی در چغندر وجود داشته است. هم چنین این تحقیق روی عملکرد ریشه این محصولات هم مورد ارزیابی قرار گرفت. به طور کلی می‎توان گفت اسید هیومیک به دلیل تاثیرات فیزیولوژیکی مختلفی که روی این محصول دارد، موجب شده میزان عملکرد چغندر را افزایش دهد و موجب کاهش مصرف کودهای شیمیایی شده است.

در واقع اسید هیومیک ترکیبی است که دارای عناصر مغذی بسیاری از قبیل فسفر است. در بسیاری از موارد، فسفر عنصری است که در خاک نسبتاً بی حرکت است. این امر تا حدی ناشی از بار الکتریکی منفی فسفر است که آن را به یک ترکیب آنیونی تبدیل کرده است، که باعث جذب و اتصال آن به تعدادی از عناصر دارای بار مثبت در خاک معروف به کاتیون‎ها می‎کند. تثبیت فسفر در خاک، نیز به دلیل اتصال به سایر کاتیون‎های خاک مانند آهن و آلومینیوم ایجاد می‎شود. هنگامی که فسفر به یک کاتیون مانند کلسیم متصل شود، این ترکیب اصلی باعث می‎شود که فسفر توسط ریشه های گیاه برای جذب در دسترس باشد. با افزایش اسید هیومیک در خاک، تولید کنندگان می‌توانند محیطی را پرورش دهند که در آن مولکول های اسید هیومیک به صورت خوشه ای درآمده و ترکیبات بزرگی را تشکیل دهند که به عنوان “گروه های عملکردی چند حلقوی” شناخته شوند. در این راستا تاثیر اسید هیومیک بر چغندر را می‎توان بسته به عملکرد درست این ترکیب توجیه کرد.

بیشتر بخوانید: تاثیر کود آلی بر همیشه بهار

نتیجه گیری:

به طور خلاصه، کاربردهای مهم اسید هیومیک بر کسی پوشیده نیست. هم چنین تاثیر اسید هیومیک بر چغندر به ویژگی‎های ظاهری آن مربوط می‎شود. با توجه به این ویژگی‎ها، روش افزایش مواد هیومیک در خاک یک روش اثبات شده برای افزایش جذب فسفر و بازگشت سرمایه است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه لازم است با کارشناسان مرتبط در این حوزه مشورت نمایید.

برای خرید اسید هیومیک با کارشناسان ما در ایرانکود در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *