گوگرد یکی از عناصر مهم در کشاورزی محسوب می شود . با افزایش میزان بهره برداری از خاک ، به مرور میزان گوگرد خاک کم می شود . در نتیجه این عنصر به صورت کود های حاوی گوگرد به خاک افزوده می شود . عنصر گوگرد کمک می کند تا رشد و عملکرد گیاهان بهبود پیدا کند . این عنصر می تواند توسط ریشه و حتی برگ گیاهان جذب شود .در مزارع انگور ، کشاورزان از گوگرد برای درمان بیماری ها و افات ، افزایش بازدهی و … استفاده می کنند . این امر موجب تعادل پی اچ محیط شده و مزایای بسیاری به همراه دارد. رایج ترین روش های مصرف گوگرد در مزارع انگور ، به وسیله ی گوگرد پاشی و افزودن ان به چالکود هاست . خواص گوگرد برای چالکود درخت انگور غیر قابل چشم پوشی بوده و می تواند بازدهی از درختان مو را 50 الی 60 درصد نیز افزایش دهد . کود هایی همچون NPK در بازار موجود هستند که غنی از تمامی نیازمندی های گیاه هستند . این نیازمندی ها شامل نیتروژن ، پتاسیم ، روی ، بور ، آهن ، منگنز ، گوگرد ، مس و … می باشد .
نقش کلی گوگرد در باغ انگور
گوگرد ، چهارمین عنصر ضروری برای انگور به شمار می رود. این عنصر با دو روش افزودن به خاک و محلول پاشی ، می تواند نقش خود را ایفا کند . چرا که هم از طریق ریشه ، و هم از طریق برگ ها و سطوح خارجی قابل جذب است.
در صورت محلول پاشی
با محلول پاشی گوگرد ، این عنصر از طریق سطوحی همچون برگ ، جذب گیاه شده و مقاومت ان را افزایش می دهد . از مهم ترین بیماری های مزراع انگور ، می توان به سفیدک انگور اشاره نمود . سفیدک انگور نوعی بیماری قارچی مخصوص این درختان است که نسبت به سموم ، مقاومت بالایی دارد . سفیدک انگور در ابتدای بهار فعالیت خود را اغاز کرده و نوعی پوشش سفید رنگ روی برگ و میوه های درخت ایجاد می کند . با کمک گوگرد پاشی ، این بیماری تا حدود زیادی کنترل می شود.
در صورت افزودن به چالکود ها
علاوه بر این ، گوگرد از طریق خاک نیز قابل جذب است . خواص گوگرد برای چالکود درخت انگور به گونه ای ست که از طریق ریشه ها ، وارد درخت می شود . در شرایط استفاده از گوگرد به صورت افزودن به چالکود ، در مرحله ی اول ، خاک تقویت شده و تا مقادیر زیادی غنی می شود .
سپس از طربق ریشه ها ، وارد ساختار درخت می شود . با ورود این عنصر به درون بافت گیاهی ، به مرور درخت از قدرت بیشتری در برابر بیماری ها و افات برخوردار می گردد . در این شرایط ، عوامل محیطی اسیب کمتری به برگ ، میوه ها و بافت گیاه وارد می کنند . در نتیجه میوه ها درشت تر و برگ ها براق تر خواهند شد .
خواص گوگرد برای چالکود درخت انگور
همانگونه که گفته شد ، گوگرد نقش حیاتی برای سلامت و بقا درخت انگور دارد .
گوگرد علاوه بر نقش تقویتی خود ، منجر به افزایش جذب دیگر عناصر نیز می گردد . گوگرد می تواند منجر به افزایش جذب سولفات و نیتروژن شود . به این معنی که هر چقدر میزان گوگرد در محیط رشد گیاه کافی تر و غنی تر باشد ، جذب نیتروژن و سولفات نیز افزایش پیدا می کند .
نیتروژن عنصری ست که منجر به افزایش رشد گیاه ، بهبود عملکرد اندام ها و مقاومت درخت در برابر تنش های محیطی می شود . سولفات نیز عنصری حیاتی ست که با جذب از طریق ریشه ها ، سرعت رشد گیاه را تسریع می کند . این دو عامل بدون حضور گوگرد به خوبی نمی توانند جذب شوند . در نتیجه با افزودن گوگرد به چالکود درخت انگور ، روند جذب این عناصر نیز بهبود پیدا می کند .
نحوه و زمان افزودن گوگرد به چالکود درخت انگور
گوگرد معمولا به صورت کود پودری در بازار موجود می باشد . برای استفاده از آن ، باید پودر را با نسبت های مشخص شده ای با آب مخلوط نمود . محلول حاصل ، محلولی رقیق شده و استاندارد است که می توان آن را به چالکود ها اضافه نمود . در صورت تمایل به گوگرد پاشی روی درخت ، نیازی به محلول کردن آن نیست و می توان پودر را روی شاخه و برگ های درخت پاشید . گوگرد پاشی به وسیله ی گوگرد پاش های دستی و اتوماتیک صورت گرفته ؛ و گوگرد دهی در چالکود ها ، از طریق تانکر های حاوی محلول گوگرد و اب انجام می شود .
گوگرد پاشی روی اندام های هوایی درخت ، معمولا در اوایل بهار صورت می گیرد . در این زمان ، اولین برگ های سبز و تازه جوانه زده درخت پدیدار شده اند. گوگرد پاشی در این مرحله ، منجر به تقویت گیاه تا پایان برگ ریزی خود در زمستان می شود. علاوه بر این ، در صورت نیاز ، می توان این مراحل را در هنگام شکل گیری غوره ها ، و پایان شکل گیری غوره ها نیز تمدید نمود. این مراحل باید هنگامی صورت بگیرد که غوره ها هنوز نارس هستند و مزه ای ترش دارند .
در حین انجام از این کار ، استفاده از دستکش ، عینک و ماسک بسیار ضروریست . چرا که ممکن است از طریق بینی ، حلق ، و چشم وارد بدن شده و مسمومیت هایی را به همراه داشته باشد. برای گوگرد دهی در چالکود ها ، از گوگرد صد درصد خالص مش 200 استفاده می شود . این گوگرد ، ریز ترین نوع گوگرد موجود در بازار است و با گوگرد های معدنی ساده تفاوت دارد . این گوگرد ها پالایشگاهی بوده و در ایران نیز با قیمت مناسب به فروش می رسند. نسبت درصد ترکیب گوگرد و اب ، 6 کیلو گرم گوگرد در 100 لیتر اب است . این محلول را در تانکر درست کرده و در فواصل معین ، به چالکود های درخت انگور اضافه می کنند.