همان طور که میدانید زمان مصرف هر نوع کودی اهمیت زیادی دارد. در ادامه با بهترین زمان مصرف هیومیک اسید آشنا میشوید.
هیومیک اسید چیست
هیومیک اسید نوعی ماده آلی است که در ترکیبات مواد هوموسی یافت میشود. مواد هوموسی اغلب در ته نشست های قدیمی مواد آلی و حتی زغال سنگ ها دیده میشوند. هوموس از دو نوع ماده یعنی هیومیک و اسید فولیک تشکیل شده است. هیومیک اسید بر خلاف اسمش نوعی اسید نیست بلکه به دلیل داشتن پی اچ اسیدی به آن اسید میگویند در حالی که خاصیت اسیدی ندارد.
اسید هیومیک را از منابعی که قبلا گفته شد استخراج کرده و از آن کود تولید میکنند. کود هیومیک اسید دارای ترکیبات پیچیده و خاصی است که مزیت های بسیاری برای گیاهان و خاک دارد. اسید هیومیک کاملا ارگانیک بوده و روند تشکیل آن به گونه ای است که این کود سرشار از عنصرهای مهم و مواد معدنی و مغذی باشد.
بیشتر بخوانید: کود 10 52 10 برای آلبالو
هیومیک اسید با خواص فوق العاده از تجزیه بقایای گیاهان مدفون در خاک طی سال های طولانی تشکیل میشود. موجودات ریز داخل خاک و باکتری ها که میکروارگانیسم نامیده میشوند، در مجاورت گرما و رطوبت خاک این ماده را به وجود آورده اند که ممکن است میلیون ها سال زیر زمین باقی بماند و خواص آن رفته رفته بیشتر شود.
اهمیت کاربرد کودهای هیومیک اسید
کود هیومیک اسید نوعی کود آلی و طبیعی است و برای خاک فواید زیادی دارد. خاک بیشتر مناطق در اثر آلودگی های محیطی، استفاده از کودهای نامرغوب، شخم زدن های پی در پی و عوامل محیطی دیگر رفته رفته مواد آلی و معدنی خود را از دست میدهند. عملکرد خاک در این حالت کاهش زیادی پیدا کرده و گیاه قادر به رشد در چنبن خاکی نیست و حتی این خاک برای گیاهان و انسان ها میتواند آسیب زا باشد. اهمیت کود هیومیک اسید در این شرایط از قبل بیشتر میشود و میتواند مواد آلی از دست رفته خاک را به آن بازگرداند.
هیومیک اسید برای گیاهان هم مزایای بی شماری دارد. نقش اصلی این کود در خاک افزایش حجم و ریشه زایی گیاه است. با گسترش بیشتر ریشه ها در خاک رشد گیاه هم افزایش مییابد.
کود هیومیک اسید از مواد معدنی و عنصرهای مغذی مختلفی تشکیل شده است که اصلی ترین و مهم ترین آن ها روی، آهن، فسفر، پتاسیم و نیتروژن هستند. به علاوه اسید نوکلئیک ها، کلوبیدها و چند اسیدآمینه مهم. هر کدام از این ترکیبات در قسمتی از گیاه موثر هستند و در کل باعث بهبود رشد گیاه و تولید محصول میشوند.
انواع کودهای هیومیک اسید
کود هیومیک اسید را در چند فرم و شکل فیزیکی تولید میکنند. این کودها از نظر ظاهری با هم تفاوت دارند اما خاصیت آن ها یکی است. کودهای هیومیک اسید به شکل های مایع، پودری و گرانول تولید میشوند که میزان حلالیت شان در آب ان ها را به دو گروه فعال و غیر فعال تقسیم میکند. کود هیومیک اسید مایع و نوع پودری کودهای فعال هستند و به راحتی در حلال های مختلف مثل آب حل میشوند و اما کود هیومیک اسید گرانوله که زمان طولانی نیاز دارد تا جذب شود و در آب هم غیرحلال است نوعی کود غیرفعال به شمار میآید.
زمان مصرف هیومیک اسید
بهترین زمان مصرف هیومیک اسید بر اساس نوع گیاه و نوع کود مشخص میشود. همچنین عوامل دیگری هم تاثیرگذار هستند. ازجمله شرایط خاک و زمین و همین طور نوع آب و هوای منطقه هم موثر هستند. زمان مصرف هیومیک اسید برای محصولات زراعی و محصولات باغی متفاوت است. در مزارع کشاورزی از کود هیومیک اسید بیشتر زمان قبل از کاشت و بعد از کاشت بذرها استفاده میکنند و این کود باعث میشود تا رشد سریع تری برای گیاه اتفاق بیافتد. در زمان پنجه زنی غلات و یا مرحله به ساقه رفتن برخی دیگر از گیاهان هم از کود هیومیک اسید استفاده میکنند.
در باغات هم زمان مصرف هیومیک اسید بیشتر زمان جوانه زنی درخت و گلدهی است. کود هیومیک اسید باعث میشود جوانه زنی با سرعت بیشتر انجام شده و به مرحله گلدهی برسد. در باغات میوه زمان مصرف هیومیک اسید دوتا سه هفته قبل از برداشت میوه ها هم انجام میشود تا کیفیت میوه ها افزایش پیدا کند.
مقدار و نحوه مصرف کود هیومیک اسید
کود هیومیک اسید را اغلب با چند روش استفاده میکنند. انتخاب این روش ها به نوع کود و نوع درخت یا گیاهان زراعی بستگی دارد. روش های معمول برای به کارگیری این کودها محلول پاشی، چالکود و استفاده از کود زمان آبیاری هستند که هر کدام معایب و مزایایی هم دارند.
مقدار مصرف کود هیومیک اسید اکثر اوقات روی بسته بندی شرکتی درج شده است. کود هیومیک اسید مایع را اغلب به میزان یک الی دو لیتر برای هر هکتار استفاده میکنند. نوع پودری این کود را هم به مقدار ۱ تا ۲ کیلوگرم برای یک هکتار استفاده میشود. این کودها را معمولا با آب حل کرده و در سیستم های آبیاری استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: کود k60 برای درخت پسته
مزایای کوپ هیومیک اسید
این کودها به دلیل داشتن ترکیبات مهم مزیت های فراوانی دارند. ارگانیک بودن هیومیک اسید باعث میشود تا آثار تخریبی روی خاک و زمین های زراعی نداشته باسد و از کودهای کاملا بی ضرر محسوب میشود. همچنین باعث بازسازی خاک های آسیب دیده شده و آن ها را تقویت میکند. افزایش حاصلخیزی خاک هم در اثر استفاده از این کودها حاصل میشود که زمینه را برای رشد بیشتر گیاهان فراهم میکند.