گردویی مناسب است که پس از کندن پوست آن شاهد پر مغری و بزرگی و سفیدی آن باشید. مزه گردوی خوب باید شیرین و بی نظیر باشد. چنین گردویی نشان می دهد که زیر نظر رسیدگیهای فراوان بوده است. بعضی از سمها هستند که نگران کننده هستند. مانند سم مغز گردو. این سم سبب می شود تا رشد درختان گردو با اخلال مواجه شود. در نظر داشته باشید که عامل ایجاد این اتفاق را می توان آفلاتوکسینها دانست. این مواد به خانواده کپکها تعلق دارند. در شرایط دلخواه و خوب این کپکها بر روی دانههای گردو رشد می کنند. روشهای مصون ماندن از ایجاد آفلاتوکسینها و پیشگیری از خسارات احتمالی به باغات گردو در زیر توضیح می دهیم. بنابراین لازم است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
فاکتورهای تاثیر گذار بر تشکیل آفلاتوکسینها
رطوبت در تشکیل آفلاتوکسینها عامل تعیین کننده است. بنابراین دانه گردو را لازم است در مکانی خشک و به دور از رطوبت نگه داری کنید. همچنین لازم است تا لازم است تا درخت گردو به مواد مغذی و مفید به خوبی دسترسی داشته باشد تا بتواند به خوبی رشد کندو مغز گردوی درجه یک بدهد.
تشکیل آفلاتوکسینها در گردو سبب می شود تا کیفیت آن کم شود و مشتری با دیدن نشانهها و بوی سم مغز گردو از خرید خود پشیمان شود.
از قدیم تا الان فاکتورهای قارچی در رشد درختان گردو و مزه آنها اثر داشته اند. اطلاع از فاکتورهای تاثیر گذار در شکل گیری آنها به کشاورزان کمک می کند. در نظر داشته باشید که آفلاتوکسینها به سرعت ترشح می شوند. بنابراین نیازی به آماده سازی چند شرایط را با هم ندارند. لازم است تا باغداران بعد از برداشت کردن گردوها آنها در جای خشک و هوای آزاد بگذارند تا رطوبت سبب نشود تا سم مغز گردو ترشح شود. چون به خصوص گردوی خاک که هنوز به اندازه کافی خشک نشده است امکان ابتلا به قارچی شدن را دارد.
بیشتر بخوانید: خاکستر برای درخت گردو
روش تشخیص کیفیت مغز گردو
در خرید گردو لازم است تااز کیفیت مغز گردو اطلاع کسب کنید. گردو یک خشکبار بسیار قوی است که آنتی اکسیدانها، ویتامینها، چربیهای غیر اشباع، مواد تغذیه ای گوناگونی را در خود جا داده است. ولی این خواص تنها برای گردوهای سالم و تازه درست است.
سموم و عوامل قارچی بسیار خطرناک تهدید کننده گردوها است. در خریداری این گیاه لازم است تا به سراغ گردوهایی بروید که بسته بندی هستند و یا گردوهایی که دارای پوست هستند و هیچ اثری از سوراخ شدن در پوسته آنها مشاهده نمی شود. از سوی دیگر نیاز است تا نشانههای کپک زدگی مثل بوی بد، طعم مانده شدن بر روی آنها دیده نشود. بنابراین لازم است تا برای تشخیص کیفیت مغز گردوها به مزه و شکل ظاهری آن با دقت نگاه کنید. چنانچه بوی تازگی در آنها دیدید خرید خود را انجام بدهید.
مغز گردو در مقابل آفتها به خصوص آفلاتوکسینها به شدت حساس است و مزه خود را از دست می دهد. بنابراین پیشنهاد ما این است که از چنین گردوهایی اصلا استفاده نکنید.
ولی به غیر از سم مغز گردو که سبب می شود تا شما این محصول را نخرید فاکتور سیاه شدن مغز گردو از کیفیت و مزه آن می کاهد.
دلیل سیاه شدن مغز گردو
- نوع گردوی کاشته شده
از علل مهمی که در سیاه شدن رنگ گردو نقش دارد نوع ارقام در گردوهاست. اگر از ارقام زودرس استفاده کنید سبب می شوید تا در موقع گرما و تابش سخت آفتاب در میانه فصل تابستان میوهها دچار سوختگی و تیره شدن بشوند. بنابراین لازم است تا در هنگام خریدن نهال به این نکته توجه کنید که ارقام دیر رس را بخرید.
- هنگام چیدن و برداشت محصول
بعضی از افراد در زمان مناسب گردو را برداشت نمی کنند. بنابراین سبب می شوند تا مغز گردو سیاه شود. چون هر چقدر پوست گردو با تاخیر بیشتری کنده شود سبب می شود تا رنگ مشکی به درون مغز بیشتر شود. لذا رنگ گردو عوض می شود. بنابراین بهترین زمان برای چیدن این گردوها زمانی است که نخستین نشانههای ترک و شکاف دیده شود.
- تغذیه نامناسب در درخت گردو
لازم است تا درختان گردو را به خوبی تغذیه نمایید. این نکته در رشد و پرورش این درختان بسیار تاثیر گذار است. چون این محصولات به تامین عنصرهای ریز مغذی نیاز دارند. کمبود کلسیم، فسفر، روی و آهن در سیاه شدن مغز گردو تاثیر زیادی دارد. لازم است تا کوددهی به مغز گردو به طور منظم انجام شود.
از مرحلههای موثر در رنگ مغزهای گردو و مزه آنها انجام دادن چالکود، بهره گیری از کود اسید هیومیک در اول رشد، آبیاری با کود فسفر، محلول پاشی و آبیاری با نیترات کلسیم، محلول پاشی با ریز مغذیها، آبیاری با کود آهن است.
بیشتر بخوانید: کود کامل 10Xshock برای پسته
- آبیاری درخت گردو
بالا رفتن دما در سیاه شدن مغزهای گردو بسیار تاثیر گذار است. بنابراین لازم است تا با انجام دادن آبیاری از بالا رفتن زیاد دما برای درختان جلوگیری به عمل آورد.