به عنوان یک باغبان، شما احتمالاً قبلاً از نیازهای غذایی یک گیاه مانند نیاز آن به نیتروژن، پتاسیم و فسفر و همچنین عناصر ریز مغذی مانند منیزیم و آهن آگاه خواهید بود، که این گیاه باعث رشد موفقیت آمیز آن میشود. نقش آهن در گیاهان حیاتی است، زیرا به اطمینان از عملکرد و رشد کلروفیل کمک میکند، بدون آن، شاخ و برگ گیاه، رنگ سبز سالم خود را از دست میدهند. آهن همچنین در تثبیت نیتروژن، انتقال انرژی و متابولیسم و تنفس گیاه نقش دارد. اگر گیاه کمبود آهن داشته باشد، احتمالاً با مشکلاتی روبرو خواهد شد. به طور کلی، تمایل به تهیه مکملهای آهن برای گیاهان وجود ندارد، زیرا خاک به طور معمول آهن بسیار زیادی دارد، بنابراین گیاهان قادر خواهند بود، تمام نیازهای غذایی آهن خود را از خاک خود برآورده کنند. در این راستا به منظور شناخت بیشتر با این کود، لازم است بدانیم فواید کود آهن چیست و چه کاربردی دارد؟
نکات حائز اهمیت در بررسی کود آهن
تقریباً در همه خاکها سطح آهن بالایی وجود دارد، بنابراین اگر گیاهان شما علائم کمبود آهن را نشان دهند ممکن است گیج شوید. برای اکثر گیاهان کمبود آهن، در حقیقت مشکل کمبود آهن در خاک نیست، بلکه در عوض، این مشکل از توانایی گیاه برای جذب واقعی آهن، گرفته شده است. موارد مختلفی میتواند باعث این امر شود، اما این موارد رایج ترین هستند:
pH زیاد خاک
اگر خاک شما قلیایی باشد و PH آن بالاتر از 5/6 باشد، به احتمال زیاد فواید کود آهن برای جذب ریشه گیاه در دسترس نخواهد بود. آهن یونی فلزی است و وقتی در معرض سطح بالای pH قرار گیرد، واکنشی ایجاد میکند که باعث اتصال آهن به یون های دیگر مانند کربنات کلسیم میشود. این یونها در این شرایط جامد میشوند، به این معنی که نمیتوانند جذب گیاه شوند. اگر رسوبات کربنات کلسیم را در خاک خود مشاهده کنید، نشانه خوبی است، چرا که pH خاک شما بسیار بالا است. بهترین راه برای اصلاح این مسئله و جلوگیری از تکرار آن در آینده، تنظیم سطح PH خاک شما و افزایش اسیدیته آن است. یکی از روش های توصیه شده برای انجام این کار مخلوط کردن گوگرد در خاک است. در برخی موارد، این ممکن است موفقیت آمیز باشد، اما تغییر pH خاک در طولانی مدت اغلب یک مشکل است.
آهن می تواند در مواردی که شرایط ایده آل نیست، به عنوان مثال در خاک بیش از حد مرطوب، از خاک شسته شود. اگر خاک، رطوبت بیش از حد داشته باشد، آب می تواند آهن را تخلیه کرده و آن را در دسترس سیستم ریشه گیاه قرار دهد. خاکهای ضعیف همچنین توانایی جذب کود آهن را دارند و میتوانند خاکهای رسی و خاکهای بسیار فشرده را مهار کنند.
علائم کمبود کود آهن در گیاهان
کمبود آهن در گیاهان، به صورت برگ های لکه دار و زرد رنگ نشان داده می شود. به طور معمول، برگ های جوان ابتدا تحت تأثیر قرار می گیرند، سپس علائم دیگر به بقیه گیاه گسترش می یابد. شاخ و برگ یک گیاهی که دارای کمبود آهن است، دارای رگه های سبز و برگ های زرد تکه ای است که می تواند به صورت یک لکه ظاهر شود. با پیشرفت زمان، کل برگ رنگ پریده شده و میمیرد. در بعضی از گیاهان، برگ های تغییر رنگ یافته، نشانه مشکل است، اما برای برخی دیگر، مشکلات می تواند از جمله توقف رشد، ریزش میوه و عدم توانایی در شکل گیری گلها ایجاد شود. اگر به کمبود آهن در گیاه خود مشکوک هستید، می توانید خاک را آزمایش کنید تا جواب قطعی بگیرید. بعضی از گیاهان بیشتر از بقیه در معرض کمبود کود آهن هستند.
بیشتر بخوانید: کود آهن
عملکرد کود آهن
ممکن است فکر کنید که استفاده از کودی با آهن بالا راه حل گیاهان فقیر خواهد بود، اما در حقیقت، اگر خاک شما دارای pH بالا باشد، افزایش کود آهن هیچ تفاوتی نخواهد داشت و باعث ایجاد توده های بیشتری از ماده جامد میشود، زیرا در خاک شما رسوب میکند. آهن رسوب میکند و هم با اکسیژن و هم با هیدروژن واکنش نشان میدهد.
آهن، دارای کلاتورهای فریک است که مولکول های ریز اتصال دهنده ای هستند که خود را به دور یون های آهن میپیچانند تا از رسوب آنها جلوگیری کند. آن ها، این اطمینان را میدهند که آهن اضافه شده به گیاهان برای جذب در دسترس است و حتی در معرض سطح بالای pH خاک به یک ماده جامد تبدیل نخواهد شد. بعضی از گیاهان، سیستم کلاتاسیون خاص خود را دارند و این گیاهان هستند که کمتر در معرض کمبود آهن قرار می گیرند. سیستم ریشه برخی گیاهان مانند گیاهان علفی، ترشحات را در خاک آزاد می کند و اینها حاوی کلات های طبیعی هستند. کلات ها به عنوان یک حامل کار میکنند تا اجازه دهند، کود آهن توسط ریشه گیاه حتی در خاک قلیایی جذب شود.
نتیجه گیری
فواید کود آهن در بیشتر خاک های طبیعی به وفور یافت میشود. این ماده به دو شکل اصلی وجود دارد: آهن (Fe 2+ )و آهن . (Fe 3+) این اتم های دارای بار مثبت به سطوح ذرات خاک که دارای بار منفی هستند میچسبند. این دقیقاً مانند آهنربا کار می کند و آهن را در جای خود نگه میدارد و به بهبود عملکرد گیاه کمک شایانی میکند.