مبارزه با آفات زعفران و مریضیهایی که ممکن است گیاه زعفران را به صورت جدی تهدید نماید از بخشهای مهم در کشت زعفران به شمار می رود. در نظر داشته باشید که با کوچکترین اهمال کاری در این بخش می توانید خسارات جبران ناپذیری را به خود وارد آورید. گاهی جبران این ضررها بسیار سخت یا ناممکن است. بنابراین لازم است تا اگر دارای مزرعه هستید با شناسایی آفتها و بیماریهای رایج در این خصوص و یادگیری روشها ی مقابله با آنها یاد بگیرید که چگونه مزارع خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت نمایید و محصولات خود را بهینه سازید. لازم است تا پس از زحمات فراوانی که برای کاشت زعفران انجام می دهید بهترین محصولات را برداشت نمایید. در این مقاله قصد داریم تا راههای مبارزه با آفات را شرح دهیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مبارزه با موش، نخستین مقابله با آفات زعفران و بیماریهای زعفران
موش از حیواناتی است که برگ و پیاز زعفران را می جود و همه را می خورد. در صورتی که با آن مبارزه نکنید هر سال بیشتر متضرر خواهید شد. بنابراین برای این که مزرعه خود را از گزند موش مصون بدارید لازم است تا به طور مداوم به مزرعه سرکشی نمایید. اگر اولین موش به مزرعه شما وارد شد لازم است تا جای زندگی آن را پیدا کنید و آن را نابود نمایید.
بعضی از راههای مبارزه با موشها این است که از ورود موشها به مزارع جلوگیری کنید. دومین راه این است که موش را در صورت ورود به مزارع از بین ببرید.
یک راهی که در قدیم کشاورزان از آن بهره می بردند این بود که دود اگزوز موتور را با شلنگ خانگی یا کپسول گاز به درون سوراخ موش وارد می کردند و باعث خفه شدن موش می شدند. در نظر داشته باشید که بایستی همه سوراخها را ببندید و تنها یکی از سوراخها را برای تزریق گاز باز بگذارید.
بیشتر بخوانید: کاشت درخت انجیر
روشهای دیگری نیز برای از بین بردن موشها وجود دارد. مثلا استفاده از گندمهای سمی که دارای سیانور باشد. در ازای 5 کیلوگرم گندم لازم است تا 2 گرم سیانور در سطح مزارع استفاده کنید. استفاده از سیانور و سمهای شیمیایی می توانند به راحتی موشها را از میان بردارند.
مبارزه با خرگوش
خرگوش حیوان دیگری است که احتمال دارد به محصولات شما در مزرعه صدمه بزند. در واقع خرگوش یکی از آفات زعفران محسوب می شود. چرا که این حیوان برگهای سبز زعفران را می خورد. برگ زعفران، از سبزیها کمیاب در زمستان است. همچنین خرگوش پیاز رانیز از دل زمین بیرون می آورد.
برای این که بتوانید با خرگوش در مزارع زعفران به خوبی مقابله کنید لازم است تا مزرعه خود را حصارکشی کنید و یا در مزرعه تله قرار بدهید. گذاشتن تله در مزارع با غذاهای سمی انجام می شود. همچنین می توانید ار بعضی مواد که دور کننده حیوانات هستند بهره ببرید. یکی از این مواد آربین است. این ماده با بوی بدی که در هوا پخش می کند سبب می شود تا حیوانات خون گرم را فراری بدهد.
مبارزه با خارپشت
جوجه تیغی یا خارپشت از آسیبهایی که در مزارع رخ می دهد اما شایع نیست. خارپشت می تواند پیاز زعفران را خارج کند و به مزرعه صدمه وارد کند.
روشهای مبارزه با خارپشت
- ساختن حصار در مزرعه با توری
- شکار خارپشت
- بهره گیری از محلول کلروپیکرین
در بعضی از نواحی لازم است تا از محلول کلروپیکرین برای مقابله با آفتهای زعفران بهره بگیرید. این استفاده می تواند از طریق پوشاندن سوراخهای جانداران باشد. لازم است تا در یکی از حفرهها چوبی طویل به اندازه 2 متر قرار دهید. در نظر داشته باشید که سر این چوب بایستی با چنبه ای که با محلول کلروپیکرین پوشانده شده است آغشته شده باشد. این چوب را به درون لانه ببرید. گازی که از این محلول متصاعد می شود می تواند کار را یکسره کند. لازم است تا این عمل را در دمای بالاتر از 19 درجه به انجام رسانید. زیرا در غیر این صورت گازی متصاعد نمی شود.
بیشتر بخوانید: کاشت زعفران در گلخانه
مبارزه با کنه پیاز زعفران و قارچ
قارچها و کنهها می توانند به مزارع زعفران صدمه برسانند. این حشرات با نام کنه پیاز زعفران شناخته می شوند. این نوع کنهها سبب می شود تا زعفران شما کم شود و در صورتی که تعداد آن ها بیش از حد شود می توانند صدمات بسیار بیشتری را به مزارع شما وارد آورند. کنه در مزارعی که سابقه کاشت زعفران به صورت ظولانی مدت است بیشتر دیده می شود.
کنهها جاندارانی هستند به صورت بیضی، تیره و دارای پاهایی پرزدار و کوتاه. این موجودات به پیاز زعفران حمله ور می شوند و سبب به وجود آمدن لکهای سیاه در آنها می شوند. این لکها در نهایت به پوسیدگی زعفران منجر می شود و سبب می شود تا گیاه زعفران ضعیف شود.
از جالب ترین و مهم ترین مواردی که در خصوص بیماریها و انتقال آنها وجود داد این است که مریضی از پیاز مادر به پیاز دختر سرایت نمی کند. در اغلب موارد پیازهی دختری تکثیر شده از سلامت کامل برخوردار هستند.
کشاورزان لازم است تا مبارزه با آفات زعفران را در دستور کار خود قرار بدهند.