شناخت کامل کودهای مختلف شیمیایی و آلی این امکان را میدهد تا از مضرات و فواید آن ها آگاه شد. آیا از مضرات اسید هیومیک اطلاعاتی دارید؟
کود اسید هیومیک
اسید هیومیک ماده ای آلی است که در ترکیبات هوموس یافت میشود. این مواد را میتوان در ته نشست های قدیمی از مواد آلی و حتی زغال سنگ ها پیدا کرد. هوموس از دو ماده هیومیک و اسید فولیک تشکیل شده است. اسید هیومیک نوعی اسید نیست بلکه به دلیل داشتن کمی اسیدیته به ان اسید میگویند ولی خاصیت اسیدی ندارد. اسید هیومیک را از منابعی که گفته شد استخراج و به شکل کود تولید میکنند. این کود دارای ترکیبات بسیار پیچیده و منحصر به فرد است که فواید بسیاری برای گیاهان و همچنین خاک دارد.
اسید هیومیک کاملا ارگانیک است و روند تشکیل آن به گونه ای است که باعث شده سرشار از عنصرهای مهم و مواد معدنی و مغذی باشد. این ترکیب شگفت آور از تجزیه بقایای گیاهانی که در خاک باقی مانده و طی گذشت سالها زیر خاک و سنگ مدفون بوده اند، تشکیل میشود. موجودات ریز داخل خاک و باکتری ها در مجاورت گرما و رطوبت خاک این ماده را به وجود آورده اند که میتواند میلیون ها سال باقی بماند و همچنان خواص خود را حفظ کند.
بیشتر بخوانید: کود ۱۰ ۵۲ ۱۰ برای پسته
مضرات اسید هیومیک
همان طور که گفته شد کود اسید هیومیک و روند تشکیل آن کاملا طبیعی و ارگانیک است. بنابراین مزایای زیادی دارد. مضرات اسید هیومیک در برابر فواید آن بسیار ناچیز است. اسید هیومیک ماده ای طبیعی است و انتظار میرود که هیچ گونه ضرری نداشته باشد اما باید احتمال مضرات اسید هیومیک را هم در نظر گرفت. در کاربرد کودهای مختلف اسید هیومیک باید موارد مختلف و فاکتورهایی را در نظر گرفت تا از مضرات آن ها جلوگیری کرد. اولین مورد انتخاب برند معتبر و شرکت سازنده است که ملاکی برای اصل بودن کود به شمار میرود. اگر کود اسید هیومیک با کیفیت باشد قطعا ضرری نخواهند داشت.
دومین مورد مهم انتخاب نوع مناسب کود اسید هیومیک است. این کودها به اشکال مختلف مایع، پودری و گرانوله تولید میشوند و باید با توجه به نوع گیاه انتخاب شوند. در این صورت که مضرات اسید هیومیک به صفر میرسد.
مقدار مناسب کود هم روی عملکرد آن تاثیر میگذارد. شرکت های تولید کننده معمولا میزان مناسب کود برای مصرف را روی بسته بندی کودها درج میکنند. توجه کامل به این نکته باعث میشود مضرات اسید هیومیک به حداقل برسد. استفاده بی رویه هر نوع کودی آسیب زننده است.
زمان و چگونگی مصرف اسید هیومیک هم نکته مهمی است. آشنایی کامل با گیاه مورد نظر و همچنین کود اسید هیومیک باعث میشود تا در بهترین زمان با روش مناسب استفاده شود.
مزایای کود اسید هیومیک
کود های اسید هیومیک برای خاک و گیاه مزایای زیادی دارند که مهم ترین و اصلی ترین آن ها این موارد هستند.
افزایش تولید محصولات باغی و زراعی با تحریک آنزیم های رشد موجود در خاک و افزایش میکروارگانیسم های فعال خاک
هیومیک اسید در خاک عمل ریشه زایی را به شدت افزایش میدهد که نتیجه آن جذب بیشتر آب و مواد مغذی توسط ریشه ها است. این عمل باعث میشود در نهایت محصول باکیفیت تری به ثمر برسد.
استفاده از اسید هیومیک باعث میشود تا خاک قادر باشد مدت زمان طولانی تری رطوبت را در خود نگه دارد. این کار علاوه بر این که باعث رشد بهتر گیاه میشود، صرفه جویی در مصرف آب را هم به دنبال دارد و باعث کاهش دفعات آبیاری میشود. این روند در مناطق گرم و خشک که با محدودیت منابع آبی درگیر هستند اهمیت زیادی دارد.
اسید هیومیک در خاک میزان اسیدیته و قلیایی بودن خاک را تعادل میبخشد.
فرسایش خاک اتفاقی است که در کشاورزی اهمیت زیادی دارد. فرسایش خاک همیشه موجب ضرر و زیان های زیادی برای کشاورزان شده است. کود اسید هیومیک با داشتن ترکیبات کلوئیدی که به نوعی تاثیر چسب مانند دارند، مانع فرسایش خاک میشود. موادی که گفته شد باعث میشود ذرات و بافت خاک به هم چسبیده شوند و فرسایش اتفاق نیفتد.
افزایش رشد عمودی گیاه از دیگر مزایای کود اسید هیومیک است. رشد عمودی گیاه باعث جذب بیشتر مواد مغذی از خاک میشود و اهمیت آن به همین دلیل است.
اسید هیومیک عناصر مهم و ویتامین های خاک را افزایش داده و نقش مهمی در بهبود کیفیت محصولات زراعتی و باغی دارد. این کود عنصرهای بسیار مهمی چون آهن، روی، فسفر، زینک، پتاسیم و نیتروژن را به خاک میافزاید.
خاک هایی که با هیومیک اسید غنی میشوند در جذب نیتروژن موفق تر هستند و باعث میشوند تا استفاده از کودهای نیتروژن دار کاهش یابد.
اسید هیومیک آهن موجود در خاک را افزایش میدهد این کار علاوه بر افزایش کیفیت محصول باعث میشود تا گیاه و خاک در برابر عوامل محیطی مضر مقاوم شوند و تحت تاثیر این عوامل آسیب کمتری ببینند. کود اسید هیومیک نوعی آفت کش طبیعی هم به شمار میآید.
بیشتر بخوانید: روش استفاده از کود سه بیست مایع
نحوه استفاده از کود اسید هیومیک
کودهای اسید هیومیک به شکل های مختلفی هستند که کابرد هر کدام متفاوت است. اما به طور کلی و معمول روش های استفاده از این کودها شامل روش چالکود، محلول پاشی و استفاده به همراه آبیاری است. روش آغشته کردن بذر یا ریشه نهال ها به کود هم در موارد کم و خاص استفاده میشود.