پسته درخت کوچکی است که منشا آن خاورمیانه و آسیای مرکزی است و در کشورهایی مانند ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان می‌‎روید. میوه این درخت خوراکی بسیار خوش طعم است و یکی از آجیل های محبوب است. شرایط اقلیمی برای درخت پسته مناسب است و در آن به خوبی رشد می کند، تابستان های گرم و خشک و زمستان‌های نسبتاً سرد دارد. رطوبت زیاد در فصل رشد برای این درخت اصلا مطلوب نیست و باعث شیوع بیماری‎ های قارچی در آن می شود. محدوده دمایی که درخت پسته می تواند تحمل کند در تابستان 45 درجه و در زمستان 20- درجه است. علیرغم تحمل نسبتاً بالای درختان پسته در فصل زمستان، این درخت نسبت به سرمای بهاری بسیار حساس است و سرمای نابهنگام بهاری گل‎ها و میوه های تازه تشکیل شده را از بین می‎برد. در اینجا به منظور آشنایی بیشتر با مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته لازم است ادامه مطلب را بررسی کنید تا بتوانید اطلاعات بیشتری در این حوزه کسب کنید.

اهمیت بررسی مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته

حرارت مورد نیاز درخت پسته برای تولید محصول مرغوب حدود 2200 تا 2800 واحد گرما است. پسته درختی خزان کننده است یعنی در زمستان برگ می‎ریزد. این نوع درختان در فصل زمستان برای گلدهی و تولید محصول مناسب به ساعات خنکی معینی نیاز دارند. نیاز سرمایی درختان پسته در ارقام مختلف متفاوت است اما این مقدار بیشتر بین 600 تا 1200 ساعت است.

به عنوان مثال رقم کله قوچی که یکی از ارقام پسته ایرانی است کمترین هوای سرد یعنی 600 ساعت را دارد و رقم اکبری به بیشترین میزان یعنی 1200 ساعت سرما نیاز دارد. اگر شرایط آب و هوایی به گونه ای باشد که نیاز به خنک سازی در پسته برآورده نشود باعث کاهش رشد رویشی، تولید برگ های غیرعادی، تاخیر در گلدهی و در نهایت کاهش عملکرد می شود. در اینجا اهمیت بررسی مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته بسته به استفاده آن متغیر است.

در حقیقت کودهای مرغی به دلیل اینکه مقادیر بالایی مواد مغذی دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. این کودها حاوی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و منیزیم و سدیم هستند. در واقع استفاده از کودهای مرغی موجب افزایش عملکرد و باردهی پسته می شود.

بیشتر بخوانید: اثر هیومیک اسید در پسته

شرایط اقلیمی مساعد برای کاشت و تکثیر درختان پسته

درخت پسته در خاک‎های شنی لومی بهتر رشد می‎کند و خاک های سنگین برای کاشت پسته مناسب نیستند. درخت پسته دو پایه دارد، یعنی برای تولید محصول در باغ باید ارقام نر و ماده در کنار هم باشند. بهترین و رایج ترین روش تکثیر پسته استفاده از بذر و سپس پیوند می‎باشد. روش‎های مختلف کشت بذر عبارتند از:

در روش های 2 و 3 پس از جوانه زدن بذرها، گیاهان در زمستان بعد به منطقه اصلی خود منتقل می شوند. در روش تکثیر پسته به روش پیوند از سه نوع پیوند لوله ای، شکمی و اسکنه ای استفاده می شود. رایج ترین نوع پیوند مورد استفاده، پیوند لوله ای است که در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد انجام می شود. بهتر است قبل از کاشت، محل کاشت درخت پسته را کنده و آن را با مخلوطی از ماسه حیوانی و کود پر کنید، سپس روی آن بذر یا نهال بکارید. فاصله درختان بین درختان 3 تا 4 متر و بین ردیف ها 6 تا 7 متر توصیه می شود.

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته

نکاتی برای مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته

پسته درخت کاملی است که مقاومت خوبی به خشکی دارد اما این بدان معنا نیست که نیازی به آبیاری ندارد. از طرف دیگر درخت پسته برای تولید محصول بهینه و با کیفیت به آبیاری منظم نیاز دارد و چرخه آبیاری آن با توجه به سن گیاه، آب و هوا و بافت خاک متفاوت خواهد بود.

البته باید مواظب بود که زیاد آبیاری نشود زیرا باعث بیماری پوسیدگی ریشه در درخت پسته می شود. مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته بر اساس موقعیت و زمان آن در اسفند ماه تا مهر می باشد. اگر آبیاری درخت پسته بر اساس سن درخت باشد دوره آبیاری به شرح زیر خواهد بود:

درختان 6 سال به بالا هر ماه یکبار آبیاری می شوند. در این زمان آبیاری ماهانه باید مقدار زیادی آب به درخت داده شود تا رطوبت به عمق خاک و ریشه نفوذ کند. در حقیقت نکته ای که در اینجا بسیار حائز اهمیت است که باید بدانید این است که مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته بسته به شرایط هر محصول متفاوت است و کودهای مرغی در مراکز مختلفی پرورش داده می شوند و آن‎ها از فضولات جوجه ها به دست می‎آورند.

شرایط اقلیمی در کاشت درخت پسته

هرس درختان پسته نیز در شرایط اقلیمی خاص انجام می‎شود و به دو صورت کلی تقسیم می شود:

در باغبانی سنتی معمولاً هرس فرم انجام نمی شود. هدف از هرس فرم آموزش و شکل دادن به درختان جوان پسته، ایجاد اسکلت محکم و شکل مناسب درخت است تا عملیات مختلف باغبانی و برداشت به بهترین شکل ممکن انجام شود. هرس فرم درخت پسته در مدت 5 سال انجام می‎شود. در سال اول در اولین فصل خواب پس از نشاء، قلمه ها برداشته شده و درختان پیوند شده از ارتفاع 90 تا 100 سانتی متری خارج می‎شوند. این باعث تقویت اسکلت درخت می شود.

به کلیه عملیاتی که برای قطع بخشی یا تمام شاخه های درخت پسته انجام می شود، هرس بارور می گویند. با توجه به یکساله بودن درختان پسته. (این به این معناست که در یک سال محصول زیادی تولید می کنند و در سال بعد محصول کمی دارند.

بیشتر بخوانید: کود پسته

سخن پایانی:

در مجموع در بررسی مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته می‎توان گفت که استفاده از آن در سراسر کشور ایران بسیار اهمیت دارد، چرا که در کرمان و سایر شهرستان ها که زمین های خشکی دارند، بسیار مناسب است و موجب می شود پسته ها سریع تر بارور شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید اسید هیومیک با کارشناسان ما در ایرانکود در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *