ممکن است از خود بپرسید، یک صاحب خانه، به ویژه کسی که در یک محیط شهری زندگی می‎کند، با این همه کود چه می‎کند؟ پاسخ این است که از آن به عنوان اصلاح کننده خاک یا کود استفاده می‎کند. با این حال، کود مرغی خام می‎تواند باعث سوختگی و آسیب به گیاهان شود. قبل از استفاده باید کمپوست شود. علاوه بر این، کود خام می‎تواند حاوی عوامل بیماری زا باشد که می‎تواند به افراد و حیوانات آسیب برساند. اگر کمپوست سازی به درستی انجام شود، این فرآیند ارگانیسم‎های بیماری زا را از بین می‎برد و کود مرغ را برای استفاده در اطراف گیاهان، افراد و حیوانات خانگی بی خطر می کند. برای آشنایی بیشتر با نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه ادامه مطلب را با ما همراه باشید.

نکات حائز اهمیت در بررسی نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه

آنچه از مرغداری بیرون می‎آید فقط مدفوع نیست. همچنین شامل ادرار، پرها، غذای هضم نشده و مواد بستر قفسه است. کمپوست این مواد را به شکلی تجزیه می‎کند که برای گیاهان مفید است.

در بررسی نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه باید گفت که کود مرغی کمپوست شده منبع آهسته رهاسازی مواد مغذی درشت و ریز مغذی است و به عنوان یک اصلاح کننده خاک عمل می کند. در مقایسه با سایر کودها، کود مرغی و بستر مربوطه دارای نیتروژن، پتاسیم، فسفر و کلسیم بیشتری هستند و همچنین غنی از مواد آلی هستند.

افزودن مواد آلی به خاک باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک، بهبود هوادهی و زهکشی، کاهش فرسایش، کاهش شسته شدن کود و بهبود ساختار خاک می‎شود. علاوه بر این، مواد آلی منبع غذایی برای میکروب‌های خاک فراهم می‌کند که تنوع بیولوژیکی خاک را افزایش می‌دهد و تجزیه مواد مغذی آلی را به شکل‌هایی که به آسانی در دسترس گیاهان است، تسریع می‌کند. همه این عوامل می توانند سلامت گیاه را بهبود بخشند. استفاده از کود کمپوست و بستر نیز می‎تواند نیاز به کودهای اضافی را کاهش دهد.

مانند سایر فضولات حیوانی، کود و بستر مرغ ممکن است حاوی عوامل بیماری زا مانند E. coli، Salmonella، Cryptosporidium و غیره باشد. برای کاهش خطر برای انسان و حیوانات خانگی، برخورد مناسب و اقدامات احتیاطی ضروری است. کودهای انباشته شده باید در یک منطقه حفاظت شده که کودکان، حیوانات خانگی و دام دسترسی ندارند نگهداری شود.

در رابطه با نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه نکته ای که بسیار اهمیت دارد این است که کمپوست سازی مناسب دمای 140 درجه فارنهایت تا 160 درجه فارنهایت تولید می‎کند که برای از بین بردن بیشتر پاتوژن های انسانی و حیوانی مانند E. coli و سالمونلا کافی است. پیری کود و بستر تنها با ایجاد شرایط رشد نامساعد که باعث از بین رفتن تدریجی آنها به دلیل تغییر در رطوبت، دما و در دسترس بودن مواد مغذی می شود، جمعیت میکروب های عامل بیماری را کاهش می دهد.

پاتوژن ها به طور فعال با افزایش سن از بین نمی‎روند، اما در عوض از تولیدمثل جلوگیری می کنند، که منجر به کاهش آهسته جمعیت می شود. کود دامی چه کمپوست شده و چه کهنه شده باید حداکثر 90 روز قبل از برداشت محصولات بدون تماس با زمین مانند گوجه فرنگی، خیار و فلفل استفاده شود و حداکثر 120 روز قبل از برداشت محصولات در تماس با زمین قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: تاثیر پلت مرغی بر گوجه فرنگی

تعیین خصوصیات خاک در رابطه با نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه

قبل از شروع آزمایش در سال‌های 2012 و 2013، نمونه‌برداری از خاک از  عمق 0 تا 15 سانتی‌متر از هر مکان انجام شد. نمونه‎های خاک نیز حجیم، خشک شده و با استفاده از الک 2 میلی متری الک شدند و از نظر اندازه ذرات، مواد آلی خاک، نیتروژن کل، فسفر قابل دسترس، پتاسیم قابل تعویض، کلسیم و منیزیم و pH مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

در پایان آزمایش در سال‌های 2012 و 2013، نمونه‌برداری از خاک برای تجزیه و تحلیل معمول خاک بر اساس نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه انجام شد. نمونه‎ها همانطور که توسط Pansu و Gautheyrou (2006)  توصیف شد، تجزیه و تحلیل شدند. تجزیه و تحلیل اندازه ذرات با استفاده از روش هیدرومتر انجام شد. مواد آلی با روش واکلی و بلک با استفاده از روش اکسیداسیون مرطوب دی کرومات تعیین شد.

نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه

تأثیر روش ها و زمان نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه بر غلظت عناصر غذایی خاک و برگ، رشد و عملکرد میوه گوجه فرنگی تاثیر می گذارد. به منظور دستیابی به حداکثر ارزش اقتصادی عناصر غذایی گیاهی در کود مرغی و افزایش عملکرد گوجه فرنگی، آزمایش‌های مزرعه‌ای طی فصل‌های زراعی اولیه 2012 و 2013 انجام شد تا تأثیر دو روش (پخش بر سطح خاک و پخش بر روی سطح خاک و 2013) بررسی شود.

گوجه فرنگی(Lycopersicon esculentum Mill) متعلق به خانواده Solanaceae است و یکی از پر مصرف ترین سبزیجات در جهان است، زیرا می‎توان آن را به صورت تازه یا به اشکال فرآوری شده دیگر مصرف کرد. تا آنجا که به تولید جهانی سبزیجات مربوط می‎شود، گوجه فرنگی پس از سیب زمینی و سیب زمینی شیرین، محبوب ترین و سومین سبزی پرمصرف در جهان است.

این شامل مواد معدنی و آنتی اکسیدان هایی مانند لیکوپن و ویتامین C است که برای سلامت انسان ضروری هستند. لیکوپن، مهم‎ترین آنتی اکسیدان با کاهش خطر ابتلا به انواع دیگر سرطان و همچنین بیماری‎های قلبی مرتبط است. گوجه فرنگی در همه انواع خاک ها در مقیاس کوچک برای مصارف خانوادگی و در مقیاس تجاری به عنوان محصولی موثر توسط سبزی کاران کشت می شود.

بیشتر بخوانید:‌ کود گوجه و خیار

سخن پایانی:

گوجه فرنگی محصولی سنگین است و از این رو برای رشد و عملکرد خود به کود کافی و زمانی مناسب جهت رشد نیاز دارد. اگرچه کودهای شیمیایی به عنوان مهم‎ترین عامل افزایش بهره وری کشاورزی در جهان طی دهه های گذشته ادعا شده است، لذا اثرات منفی کودهای شیمیایی بر خاک و محیط، استفاده از آن را در سیستم کشاورزی پایدار محدود می کند.

تحقیقاتی که در مورد مقایسه نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه و خاک‌های سیستم‌های کشاورزی مدیریت شده از نظر آلی و شیمیایی انجام شده است، مشخص کرده است که مواد آلی خاک و نیتروژن کل با استفاده از کشاورزی ارگانیک بالاتر است. مواد آلی مانند کود مرغی به عنوان کود آلی مناسب شناخته می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید اسید هیومیک با کارشناسان ما در ایرانکود در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *