در پرورش همهی گیاهان و درختان دقت در انتخاب بهترین فصل برای کاشت اهمیت بالایی دارد. این کار یکی از مهم ترین عوامل سلامت گیاه و محصول است. در کنار آن شناخت روش های مختلف کاشت و پرورش هم حائز اهمیت است. در این مطلب شما با نحوه و زمان کاشت پسته آشنا میشوید.
ویژگی های درخت پسته
درخت پسته درختی کم ارتفاع است و گاها به صورت درختچه ای کوچک رشد میکند. این درخت را در مناطق معتدل و گرم پرورش می دهند . متوسط ارتفاع این درخت بین ۵ تا ۱۵ متر است. درخت پسته مقاومت خوبی در برابر خشکی از خود نشان میدهد.
میوه درخت پسته از معروف ترین آجیل ها و خشکبار پرطرفدار و گران قیمت است. بافت گوشتی و طعم خوبی دارد وسرشار از مواد مغذی و مفید فراوان است. درختان پسته درختانی دو پایه وهستند و به شکل نر وماده رشد میکنند و باد گرده افشانی آن ها را به عهده دارد.
بیشتر بخوانید: ویژگی های درخت سنجد و شرایط کاشت آن
برای کاشت درختان پسته در باغ باید هر دو درخت نر و ماده با هم کاشته شوند. به این صورت که در کنار ۸ درخت ماده یک درخت نر هم بکارند. روش های کاشت و تکثیر پسته مختلف است و با چند روش انجام میشود و مهم ترین آن ها کاشت بذر به صورت مستقیم و دیگری کاشت نهال است. نهال ها را با کشت بذر در گلدان پرورش میدهند.
نحوه کاشت درخت پسته
همان طور که گفته شد کاشت درخت پسته اغلب اوقات با دو روش انجام می شود. قبل از شروع کاشت درختان, باغدار باید زمین دارای خاک مناسب را آماده کند. عمق خاک در این زمین باید حدودا سه متر باشد و نوع خاک مناسب خاک لومی شنی است. بعد از آن با استفاده از روش های مرسوم زیر کاشت درختان را آغاز میکند.
روش اول کشت بذربه صورت مستقیم در خاک است. یعنی بذر پسته به طور مستقیم در زمین اصلی کاشته میشود. اگر از آب شیرین و باکیفیت برای آبیاری استفاده کنند محصول تولید شده از این روش بسیار با کیفیت خواهد بود. ابتدا برای این کار پوست پسته باید با دست جدا شود و بعد از آن شسته شود.
سپس در آب قرار بدهند تا خیس شوند. بعد از یک شبانه روز بذرها را از آب خارج میکنند و در میان دستمال مرطوبی می گذارند تا زمانی که بذرها جوانه بزنند رطوبت دستمال باید حفظ شود. بعد از رشد نیم سانتی متری جوانه ها, آن ها را در زمین اصلی میکارند.
بعد از ریختن خاک روی بذرها اگر احتمال بدهند که ممکن است جوانه ها به نحوی به وسیله ی عوامل بیرونی آسیب می بینند, روی آن ها را میپوشانند تا محفوظ بمانند. آبیاری پس از پایان کار ضروری است و هر ده روز باید تکرار شود.
روش دومی که برای کاشت درخت پسته استفاده میشود روش کاشت بذردر گلدان است. در روش گلدانی بذرها را در اواخر فصل زمستان میکارند. بذرهای انتخابی ابتدا شسته میشوند و با مواد مخصوصی ضدعفونی میکنند سپس در گلدان مناسبی که عمق و ارتفاع کافی دارد و دارای زهکش است در عمق ۳ سانتی متری خاک میکارند. سپس روی بذرها را با ماسه میپوشانند و آبیاری میکنند.
با رشد ریشه ها باید نهال ها به گلدان بزرگ تر انتقال داده شوند. نهال ها به مدت دو یا سه سال در گلدان رشد میکنند و پس از این زمان آن ها را در زمین باغ میکارند. از برتری های این روش صرفه جویی در مصرف آب و انرژی است. نکاتی که در کاشت نهال ها دارای اهمیت است یکی فاصله کاشت است. یعنی بین نهال ها باید فاصله ی معینی قرار داده شود تا پس از بزرگ تر شدن در رشد هم خللی ایجاد نکنند.
این فاصله حدودا سه متر است. نکته ی مهم بعدی آبیاری است. باغدار قبل از شروع کار کاشت باید منبع آبیاری را در نظر گرفته باشد تا از بی آبی نهال ها جلوگیری کند. دوره ی رشد نهال ها و میوه دهی آن ها طولانی است برای همین باید آبیاری منظم انجام شود.
زمان کاشت پسته
انتخاب بهترین زمان کاشت برای درختان پسته ارتباط مستقیمی با میزان محصول دریافتی و کیفیت آن دارد. نوع پسته, اقلیم منطقه, نوع خاک و روش کاشت پسته باعث شده تا این زمان متغیر باشد. علاوه بر این مواقعی وجود دارد که نباید کاشت پسته در آن زمان انجام شود برای مثال کاشت نهال در روزهای بسیار گرم و یا خیلی سرد و یخبندان نباید صورت بگیرد.
هم چنین زمان بارش شدید باران کاشت درخت پسته کاملا اشتباه است و نهال از بین میرود. در مناطق سردسیر بلافاصله بعد از پایان یخبندان, نهال ها کاشته میشوند تا ریشه های درخت بتوانند برای شروع فصل رشد با زمین و خاک سازگاری پیدا کنند. در مناطق معتدل و نیمه معتدل فصل پاییز زمان بسیار خوبی برای کاشت نهال پسته است. در این فصل دمای شب و روز تفاوت چندانی ندارد و بارش ملایم باران به آبیاری و رشد نهال ها کمک خوبی میکند.
در مناطق کویری و خشک زمستان ها بسیار سردتر از حالت معمول هستند. بنابراین بهتر است از اواخر اسفند کاشت نهال ها آغاز شود.
بیشتر بخوانید: تأثیر فروت ست بر روی توت فرنگی
با نحوه و زمان کاشت درخت پسته آشنا شدید. با رعایت مواردی که گفته شد میتوانید به محصول خوب و پرباری در باغ پسته خود دست پیدا کنید.