هرس درخت انگور از نکات بسیار مهم در باغداری این نوع درخت است زیرا انگور یکی از واکنش پذیر ترین درختان میوه نسبت به هرس کردن می باشد. هرس درخت انگور در زمستان انجام می شود و باغداران باید به این نکته توجه بسیار زیادی داشته باشند. هنری میشل نویسنده معروف امریکایی می گوید : اگر هر نفر یک درخت انگور داشت دنیا جای بهتری می شد. شاید به خاطر همین امر است که در بسیاری از باغات در ایران یا در خانه ها می توان درخت انگور را در آن جاها پیدا کرد. هرچند کاشتن درخت انگور ساده است اما نگهداری و هرس کردن آن نیازمند دقت فراوان و زمان مناسب میخواهد.که مهم ترین این اقدامات هرس کردن است. عمل هرس کردن یعنی بریدن و یا قطع کردن شاخ و برگ های خشک شده از تنه درخت که به رشد مطلوب درختان کمک می کند. در واقع بعضی از شاخه ها عمل رویشی و باردهی را مختل میکنند و بر محصول اثر منفی میگذارند، به همین منظور باغداران عمل هرس علل خصوص برای درخت انگور را انجام می دهند که در ادامه عمل هرس درخت انگور را در این مقاله برایتان توضیح می دهیم.

نحوه هرس زمستانه درخت انگور

هدف از هرس درخت انگور در زمستان متفاوت می باشد که در نهایت تولید میوه هایی با کیفیت خواهد شد. هرس زمستانه درخت انگور در دو مرحله انجام می شود که در ادامه توضیح خواهیم داد. ابتدا باید عمل پاکسازی را که اصطلاحا به هرس پاکسازی شهرت دارد را انجام دهید. اینگونه است که باید در زمانی که درخت به خواب زمستانی می رود ، شاخ و برگ های مزاحم ، دارای آفت ، شکسته شده و کاذب را از تنه درخت حذف کنید. این عمل را در پاییز هم انجام می دهند اما برای کسب کیفیت و بازدهی بیشتر بهتر است که هرس پاکسازی را در زمستان و در موقع خواب درخت و یا درختان انجام دهید.

هرس درخت انگور

البته به شرایط اقلیمی هم بستگی دارد و در مناطق سرد سیر در فصل پاییز باید این هرس انجام شود. مرحله بعدی هرس کردن که هرس اصلی می باشد، که توصیه می شود بعد از خطر سرمازدگی انجام شود. اواخر اسفند و یا اوایل فروردین بهترین زمان برای انجام این کار است. هرس انگور بستگی به رقم انگور ، محل کاشت و رشد بوته دارد البته گستردگی بوته بیشتر باشد نیازمند هرس زمستانه بیشتری است. توجه داشته باشید که بوته هرچقدر شاخ و برگ کمتری داشته باشد قدرت باردهی بیشتری دارد ، چرا که مواد مغذی را از ریشه به خوبی دریافت می کند. میزان باردهی انگور بستگی به نوع انگور و شاخ و برگ آن دارد.

توجه به هرس درخت انگور در بازدهی نهال انگور تاثیر زیادی دارد ، چرا که در هرس زمستانه شاخه های قوی تر باقی می مانند و اضافات حذف می شوند و محصول کیفیت بالا تری پیدا می کند. پرا که با حذف آفات و شاخه های اضافی برای از بین بردن بیماری برای درخت موثر باشد.

بیشتر بخوانید: کامل ترین کود برای درخت پسته

چند نکته مهم در زمان هرس انگور

در زمان هرس زمستانه باید به نکات ضروری توجه ویژه ای داشت و همان طور که گفته شد این کار باید به دست افراد متخصص انجام شود که به شرح زیر است:

1: برخی جوانه ها جز جوانه های بارده نیستند و عقیم هستند و باید از روی شاخ و برگ درخت حذف شوند.

2: توجه سیستم های تربیتی و نوع انگور موجود ، باید متناسب با آن نوع هرس انجام شود.

3: به قسمت های مهم یک بوته باید توجه داشت مثل: شاخه های اصلی، تنه و تاج شاخه های قدیمی بوته.

4: در زمان هرس زمستانه باید بین ریشه . تنه تعادل برقرار کرد تا شاخه ها به تولید میوه بپردازند.

5: هرچند با حذف برخی از شاخه ممکن است شاخه های گل دار کمتر شوند، اما باردهی درخت زیاد می شود.

6: توجه داشته باشید که بوته های انگور باید در مکان آفتاب گیر قرار داشته باشند تا در زمان هرس نور کافی به درخت یا بوته برسد و موجب تولید بار شود.

هرس درخت انگور

7: از اواخر پاییز تا اوایل بهار بهترین زمان برای هرس زمستانه است. اما نوع درخت و منطقه و اب هوای محل کاشت در زمان هرس زمستانه تاثیر دارد.

8: باید به این نکته توجه داشت که هرچه هرس زمستانه زود تر باشد ، درخت در فصل بهار زودتر رشد می کند و در مقابل اگر این هرس دیر باشد در فصل بهار خبری از رشد شاخ و برگ نیست. هرس زودتر برای آب و هوایی مناسب است که سرمای بهاری ندارند. در چنین حالتی انگور رشد خود را سریع تر آغاز می کند و زود تر به بارددهی می رسد.

9: در مناطقی که سرمای بهاری شدیدی دارد باید تا حد امکان هرس زمستانه را به تعویق انداخت چرا که شاخه ها تحمل سرما را ندارند و امکان آسیب به درخت یا بوته افزایش پیدا میکند.

10: در زمان هرس درخت انگور باید شاخه هایی که به سمت پایین رشد کرده اند را هرس کرد و شاخه هایی که به سمت بالا رشد کرده اند را حفظ کرد.

11: این نکته را هم در نظر بگیرید که اگر می خواهید ارتفاع درخت را کم کنید ، باید در چند مرحله این کار را انجام دهید تا آسیبی به درخت نرسد.

هرس درخت انگور

هرس سبز انگور

هرس را میتوان کامل کننده هرس خشک دانست .زیرا این عمل باعث پخش متوازن . منظم مواد مغزی به درخت می شود. این هرس هنگامی انجام می شود که بر روی درخت انگور جوانه هایی شروع به رشد کرده باشند ، هرس را میتوان در تمام فصول ادامه داد. در این نوع هرس ، شاخه های دارای خوشه از چهار یا پنج بند بالاتر از محل خود خوشه اگر هرس شوند موجب رسیدن مواد مغزی بیشتر به شاخه های اصلی و بالا رفتن کیفیت محصول می شود.

هرس پاجوشها ، تنه جوش ها و شاخه هایی که تولید بار نمیکنند، شیره پرورده درخت بیشتر می شود و در نتیجه باردهی درخت بیشتر می شود و از لحاظ کمی و کیفی عملکرد را بهبود می بخشد. خوبی دیگر هرس سبز این است که با انجام دادن این هرس جمعیت آفت ها و اضافات درخت موجب رفع آلودگی در درخت می شود.

بیشتر بخوانید: بیماری‌‌های قارچی زعفران

سخن پایانی:

اگر نکات گفته شده را به خوبی و با دقت در زمان و موقیعیت درست و با روش اوصولی انجام دهید باعث افزایش کیفیت محصول درختان انگور خود در باغات می شوید . امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *