به لیمو گیاهی گلدار، چند ساله و معطر است و از دسته گیاهان دارویی محسوب می شود. جالب است بدانید که ارتفاع این گیاه تا 2 متر می رسد. ولی در شرایط بهینه امکان دارد تا ارتفاع آن بیشتر شود. برگ های این گیاه بسیار معطر هستند و عطری مانند لیمو دارند. این گیاه در اواخر تابستان از روی گیاهان جمع می شود و به صورتهای مختلفی به غذاها اضافه می شود. در این مقاله می خواهیم بیشتر به پرورش به لیمو این گیاه پرطرفدار بپردازیم.
بعضی از خواص به لیمو
اسانس به لیمو دارای خاصیت باکتریایی است و در صنعت عطر سازی به کار می رود. به علت دارا بودن ماده شیمیایی به لیمو از خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار است. روغن به لیمو می تواند در مواردی موجب حساسیت پوستی شود. نوشیدن مقادیر بالا از دمنوش به لیمو مشکلات برای هاضمه ایجاد می کند.
بیشتر بخوانید: کاشت درخت زرشک
شرایط محیطی مورد نیاز برای پرورش به لیمو
- آبیاری به لیمو
به لیمو نمی تواند در مقابل خشکی خاک مقا.مت قابل توجهی از خود نشان بدهد. لذا در روزهای گرم بایستی در مورد آبیاری آن دقت کنید. هنگامی که سطح خاک حالت نیمه خشک و نیمه مرطوب دارد بایستی در صدد آبیاری این گیاه برآیید. مرطوب بودن همیشگی خاک علی الخصوص در خاکهای سنگین با زه کشی نامناسب می تواند سبب ریزش برگها و زردی آنها شود.
- نور مورد نیاز به لیمو
به لیمو به فضایی با نور کامل آفتاب نیازمند است. نور آفتاب بایستی 6 تا 8 ساعت به این گیاه روزانه تابیده شود.
- خاک مورد نیاز به لیمو
به لیمو به خاکی سبک که دارای زه کشی مناسبی باشد نیازمند است. اگر خاک دارای اسیدیته ملایمی باشد رشد بهتری را می توان برای این گیاه معطر متصور شد. البته این بدان معنی نیست که به لیمو در سایر خاکها نمی تواند به خوبی رشد کند. به لیمو گیاهی است که از نظر تغذیه ای به خاک متوسطی نیاز دارد؛ این سخن بدان معنی است که خاک نباید فقیر یا خیلی غنی شده از مواد غذایی باشد. برای مثال از ترکیبات خاکهای معمولی با خاک برگ با میزان مساوی می توان برای پرورش به لیمو اقدام نمود. در طول سالیان رشد بایستی از کود مناسب و متعادل در فصل رویش گیاه برای به لیمو بهره بگیرید. البته ذکر این نکته الزامی به نظر می رسد که برخی از پرورش دهندگان به لیمو بر این باور هستند که اگر مقدار پتاسیم و نیتروژن بیشتری را در قیاس با فسفر به گیاه بدهید می توانید به رشد بهتر به لیمو امید بیشتری داشته باشید.
کاشت به لیمو در گلدان
کاشت به لیمو در گلدان در هوای آزاد نیز امکان پذیر است. در طول زمستان لازم است تا گلدان را به فضایی حفاظت شده که از وزیدن بادهای سرد زمستانی در امان باشد ببرید و بعضی اوقات آن را آب دهید. این آب دادن بایستی در حدی باشد که خاک سفت و خشک نشود. در نظر داشته باشید که گیاه به لیمو در زمستان برگهای خود را از دست می دهد و نمی توانید این توقع را داشته باشید که با منتقل ساختن آن به درون منزل و مکان گرم این گیاه را بتوانید به خوبی پرورش دهید. به لیمو برای این که بتواند در سالهای آینده رشد بهتری داشته باشد نیاز دارد تا دوره برگ ریزان و استراحت داشته باشد. لذا با منتقل ساختن گلدانی که به لیمو را در آن پرورش می دهید به جایی گرم در طول زمستان این دوران را از این گیاه نگیرید. زمان مناسبی که لازم است تا گلدان را عوض کنید در اواخر زمستان یا اوایل بهار است؛ یعنی پیش از رشد دوباره آن.
روش تکثیر به لیمو
از راههای تکثیر به لیمو قلمه زدن از گیاه مادری در طول تابستان است. قلمهها را باید از بخشهای پایانی گیاه در آخر بهار و یا بخشهای رسیده تر در میانه تابستان تهیه نمایید. در گلخانهها یعنی جایی به نسبت گرم و مرطوب و در خاک سبک لازم است تا اقدام به کاشت آنها نمایید. در نظر داشته باشید که منظور از خاک سبک می تواند برای مثال مخلوط شن و خاک برگ باشد.
گیاهان جدید را می توانید در سالهای ابتدایی رشد در گلخانه نگهداری نمایید و در سال دوم برای منتقل ساختن آنها به زمین در اواخر بهار اقدام نمایید. قلمههای به لیمو به سرعت ریشه می دوانند ولی مشکل اصلی ادامه دار شدن حیات آنها و عدم تحمل سرما در سال اول و دوم بعد از تکثیر است. به همین علت لازم است تا حداقل سال اول پس از تکثیر گیاهان در فضایی مثل گلخانه آنها را نگهداری کنید تا احتمال چنین خطری کم شود.
بیشتر بخوانید: کود کامل شوک 10x برای به لیمو
روش دیگر خواباندن شاخههای گیاه مادری است که در مجاورت سطح زمین قرار دارند. در این روش لازم است تا شکافی در حدود 10 تا 15 سانتی متر ایجاد نمایید و شاخه ای که به اندازه کافی رشد کرده باشد را در درون شکاف قرار دهید و بر روی آن خاک بریزید. لازم است تا نوک ساقه را بیرون از شیار قرار دهید. لازم است تا خاک را مرطوب نگه دارید و قسمتهای خوابانده را از تابش مستقیم آفتاب دور بدارید. دلیل این امر آن است که ریشهها سریع تر رشد کنند. عمل خواباندن را می توانید در اواخر بهار یا اوایل تابستان نیز به انجام رسانید. در این صورت گیاه جوان می تواند در میانه پاییز از گیاه مادر جدا شود. کاشت بدر به لیمو در آخر بهار نیز یکی از روشهای ازدیاد این گیاه است. بذرها را می توان بر سطح خاک نیز پاشید و روی آنها را با لایه تازکی از خاک پوشانید و درمکان روشنی که به دور از تابش مستقیم آفتاب باشد نگه داری نمود.