زمانی که گوجهها به مرحله نیمه رسیده خود برسند ممکن است در انتهای خود شروع به ایجاد نواحی قهوه ای سفت بکنند. این ناحیه کم کم به لحاظ اندازه رشد می کند و هنگامی که محصول قرمز شود به شکل چرمی و سیاه در می آید. این نشانه می تواند در فلفل و بادمجان نیز رخ دهد. به چنین وضعیتی پوسیدگی گلگاه گفته می شود. در گوجه فرنگی نیز ایجاد ناحیه قهوه ای و سفت که معمولا در ته این گیاه به وجود می آید تحت نام پوسیدگی گلگاه شناخته می شود. بر خلاف نامی که برای این پدیده وجود دارد نمی توان این اتفاق را پوسیدگی باکتریایی یا حتی بیماری دانست. این وضعیت به علت کمبود کلسیم در زمان تشکیل میوه به وجود می آید. این عنصر حیاتی را برای شکل گیری پوست بسیار ضروری است. این نا به هنجاری زمانی رخ می دهد که گیاه توانایی ارائه کلسیم مورد نیاز را در زمانی که به آن نیاز دارد نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین کود برای رشد گوجه فرنگی
عوامل ایجاد پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی
همان طور که گفتیم کمبود کلسیم سبب می شود تا پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی ایجاد شود. این امر ممکن است توسط خاکی که فاقد کلسیم باشد رخ دهد. اما این علت شایع نیست. بیشترین شیوع این حالت زمانی پیش می آید که گیاه به علت برخی عوامل محیطی قادر به دریافت کلسیم مورد نیاز نباشد. البته بیشتر اوقات پیشنهاد می شود تا کلسیم را به خاک بیفزایید اما در اغلب موارد، خاک مقادیر زیادی کلسیم در خود دارد.
دقیقا، دو علت برای پوسیدگی گلگاه وجود دارد:
- گیاه به قدری سریع رشد کند که نتواند همراه با گیاه مقدار کلسیم لازم را دریافت کند.
- عوامل تنش زا سبب شود تا گیاه نتواند کلسیم موجود در خاک را پردازش نماید.
این عوامل را می توان از شایع ترین علتهای ناشی از آبیاری نا کافی به خصوص با گلدان باغبانی دانست. چنانچه خاک بسیار خشک باشد، گیاه گوجه فرنگی نمی تواند کلسیم لازم را از خاک دریافت بدارد. هم زمان چنان چه گیاه رطوبت بیش از اندازه دریافت کند همان اتفاق رخ می دهد. این امر در بیشتر موارد به علت اشتباه باغبان رخ می دهد.
چگونه از پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی جلوگیری کنیم
تنظیم مقدار تغذیه و آب می تواند تا حدی رشد مستمر گیاه گوجه فرنگی را در پی داشته باشد. رشد متوسط گوجه فرنگی می تواند تا حد قابل قبولی از پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی بکاهد. اما جلوگیری از این اتفاق به طور کامل شاید نا شدنی باشد. زیرا شرایط باغچه بسیار تغییر می کند و گوجه فرنگیها می توانند دچار پوسیدگی گلگاه شوند. اگر چه این رویداد یعنی سیاه شدن انتهای گوجه فرنگی فرآیندی خوشایند نیست اما سبب نمی شود تا گیاه قابل استفاده نباشد. یعنی این رویداد را نمی توان به منزله خراب شدن گیاه گوجه فرنگی انگاشت. برش بخشی که تحت تاثیر این رویداد قرار گرفته است می تواند باقی گوجه فرنگی را برای شما قابل استفاده نماید.
اگر شما باغداری هستید که در حال پرورش گوجه فرنگیهای نامشخصی هستید؛ یعنی آن دسته از محصولاتی که همه فصلها میوه می دهند و تنها تعداد کمی گوجه با گلگاه پوسیده دارید نمی توان آن را بدین معنی دانست که تمام گوجههایتان تحت تاثیر قرار می گیرند. حتی بدون هیچ درمانی، بعضی از گوجه فرنگیهای شما در فصل دیرتر ممکن است که خوب باشند. چند راه جهت جلوگیری از پوسیده شدن گلگاه گوجه فرنگی را از ابتدا می توان انجام داد.
موارد لازم برای جلوگیری از پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی
- لازم است تا گوجهها را به شکل صحیح و اصولی و با روشی استاندارد در خاک بکارید. خاکی که به درستی زه کشی شده باشد و به مقدار کافی از مواد آلی مفید پر شده باشد. برای ریشههای گیاه ، کلسیم ضروری است.
- لازم است تا پ هاش خاک را به درستی تنظیم نمایید. ابتدا بایستی آزمایش خاک را انجام دهید. گیاهانی که در معرض پوسیدگی گلگاه هستند را لازم است تا با پ هاش 5 و 6 تنظیم نمایید. اگر خاک را تست کردید و متوجه شدید که پ هاش خاک بسیار پایین است این بدان معناست که خاک اسیدی است. بنابراین لازم است تا برای افزایش سطح پ هاش اقدامات لازم را به انجام رسانید. برای مثال می توانید برای تنظیم پ هاش از آهک سریع کشاورزی استفاده نمایید.
- لازم است تا در زمان صحیح و درست اقدام به کاشتن گیاه نمایید. ممکن است برخی کشاورزان زمانی گوجهها را در خاک قرار دهند که خاک بسیار سرد باشد. این امر سبب می شود تا گیاه نتواند کلسیم کافی را از خاک دریافت کند. اگر در حال رشد دادن نهال میوه هستید باید در نظر داشته باشید که به تدریج آنها را با فضای بیرون عادت دهید.
- لازم است تا توجه داشته باشید که بیشتر از اندازه عمل کود دادن مخصوصا با کودهای نیتروژن را به گیاه انجام ندهید. این کار سبب می شود تا برگها بیش از اندازه رشد کنند؛ لذا انرژی لازم را از رشد میوه می گیرند.
- به گیاه کمتر از حد لازم کود ندهید. گیاه گوجه فرنگی خورنده ای بسیار قوی است. بنابراین لازم است تا کود کافی به این گیاه برسد. خاک گلدان نمی تواند به تنهایی تمام مواد مورد نیاز را به این گیاه برساند، مگر این که از قبل با کود مقوی غنی شده باشد.
بیشتر بخوانید: کود فسفر بالا مایع شوک
- لازم است تا از راههای خوبی برای آب دادن به گیاه گوجه فرنگی بهره بگیرید. نباید اجازه خشک شدن را به گوجه فرنگی بدهید. توجه داشته باشید که خاک را مرطوب نگه دارید اما آن را خیس نکنید.
- توجه داشته باشید که بر روی خاکی که دور تا دور گوجه فرنگی را فرا گرفته است مالچ بریزید. این عمل سبب می شود تا رطوبت به اندازه کافی در خاک بماند و مقدار رشد بیشتری را امکان پذیر سازد و احتمال پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی را بسیار کم کند.
- از اسپری محلول کلسیم بهره ببرید. محصولات اسپری کلسیم مستقیما دو یا سه بار در هفته در زمانی که شکوفهها جوانه می زنند استفاده شود. این کار می تواند تا حدی میزان کلسیم مورد نیاز در گیاه گوجه فرنگی را فراهم کند.