از آن جایی که مزایای کشت به صورت هواکشت یا کشت ایروپونیک بسیار زیاد است، امروزه افراد زیادی سعی میکنند از این روش اقدام به تولید محصولات و گیاهان مختلف کنند. محصولات و گیاهانی که به این روش کشت میشوند، نسبت به سایر محصولات یا گیاهان معمولاً سالمتر هستند و سرعت رشد بالاتری هم دارند. در حال حاضر پیشرفته ترین روش در زمینه کشتهای بیوتکنولوژی یا گلخانهای، روش ایروپونیک است و افراد زیادی از آن بهره میگیرند.
در کشت به صورت هواکشت، گیاهان به جای این که در محلول غذایی قرار بگیرند، در یک محفظه یا ظرف مات که در آن ریشهها به صورت معلق قرار میگیرند، نگه داشته میشوند. بهتر است بدانید که در این روش گلخانهداران از طریق مه پاشها ریشه را خیس میکنند. این روش در حال حاضر به شکل بسیار گستردهای در مطالعات آزمایشگاهی که در زمینه فیزیولوژی گیاهان انجام میشود، کاربرد دارد. در کشت به صورت ایروپونیک، گیاهان بدون استفاده از ماده غذایی متراکم، خاک و… در محفظهای قرار میگیرند که سرشار از غبارهای بسیار ریز محلول غذایی است.
به طور معمول از طریق این روش، میتوانید گیاهان بسیار زیادی را برای خود بکارید. از این رو اگر میخواهید بدانید که چه گیاهانی را میتوان با کشت به روش ایروپونیک پرورش داد، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطلب همراه ما بمانید.
گیاهانی که تکثیرشان از طریق کشت به صورت بافت است و برای آداپته شدن به مدتزمان نسبتاً زیادتری نیاز دارند
بهتر است بدانید که سیستم هواکشت میتواند به گیاهانی که در مدت زمان دیرتری تکثیر میشوند و ریشهزائیشان مدتها طول میکشد، کمک کند. در واقع با استفاده از این روش میتوانید علاوه بر حل کردن مشکل ریشهزائی سخت، کمک کنید که محصولاتتان سریعتر رشد کنند.
بیشتر بخوانید: پرسود ترین محصولات در کشت گلخانه ای
گیاهانی که تکثیرشان از طریق روش قلمه زدن به سختی ریشه میدهد
از روش ایروپونیک برای تکثیر قلمههایی که خیلی سخت ریشهدار میشوند، میتوانید خیلی راحت استفاده کنید. از جمله این محصولات میتوان سیب، گردو، سرخدار، پسته، زیتون، مرکبات و… را نام برد. اما برای کشت این محصولات به روش هواکشت، دیگر جای نگرانی بابت تکثیر قلمه وجود ندارد زیرا شما با استفاده از این روش میتوانید مدتزمان رویش گیاه را تا حدود زیادی کاهش دهید و درصد موفقیت قلم در ریشه زایی را هم تا حدود زیادی بالا ببرید.
گیاهانی که تکثیرشان از طریق روش هیدروپونیک به مشکل بر میخورد
گاهی اوقات ممکن است تکثیر گیاهانتان در روش هیدروپونیک با مشکل مواجه شود که یکی از رایج ترین علت رخ دادن این مشکل، تجمع مواد غذایی در اطراف ریشه گیاه است. بنابر این اگر زمانی با چنین مشکلاتی مواجه شدید، بهتر است برای تکثیر گیاهان خود از روش کشت ایروپونیک بهره بگیرید. با این کار شما میتوانید رشد محصول مورد نظرتان را دو چندان کنید و در آخر نیز محصولات بیشتری را برداشت کنید.
گیاهانی که تکثیرشان از طریق روش تکثیر زایشی به سختی صورت میگیرد
بهتر است بدانید گیاهانی مانند بنفشه آفریقایی، زعفران، ارکیده و… با استفاده از این روش و به صورت رویشی خیلی سریعتر تکثیر میشوند. در واقع روش هواکشت کمک میکند تراکم کاشت گیاه بسیار بالاتر برود و محصولات نیز باکیفیتتر تولید شوند.
گیاهانی که به مراقبت زیادی احتیاج دارند و تکثیرشان در شرایط عادی بسیار وقت گیر است
کشت گیاهانی مانند زعفران به طور معمول در روشهای سنتی کشت، به مراقبت زیادی نیاز دارد و باید زمان بسیار زیادی را صرف نگهداری و مراقبت از آنها کنید. اما با استفاده از این روش میتوانید به رشد گیاه سرعت بدهید و غلظت رنگدانه قرمز در کلاله به دستآمده را هم زیادتر کنید.
وسایل مورد نیاز جهت ساختن یک سیستم کشت بر پایه ایروپونیک
- پمپ شناور
- تایمر جهت خاموش و روشن کردن پمپ
- مخزن جهت نگهداری محلولهای غذایی
- نازلهای آبپاش
- لوله جهت توزیع آب از پمپ داخل مخزن به محفظههای مختلف گیاهان
- قالبهای نگهدارنده ریشه گیاهان
- لوله جهت برگرداندن محلول غذایی اضافه به مخزن
- محفظههای کیپ و ضد آب برای جمع شدن محلول بعد از اسپری
انواع روشها کشت ایروپونیک
- واحدهای کم فشار
به طور معمول در این واحد، ریشه گیاهان را در بالای مخزنی که حاوی مواد مغذی است به صورت معلق قرار میدهند و یک پمپ کم فشار نیز از طریق مبدل فرا صوت یا جت، محلول مغذی را هدایت میکند. بعد از آن محلول به مخزن چکه میکند و به راحتی تخلیه میشود. دقت داشته باشید هرچقدر گیاهان به دوره بلوغ خود نزدیکتر شوند، امکان خشک شدن ریشه آنها بیشتر میشود زیرا ممکن است مواد مغذی کافی را به خوبی دریافت نکنند.
- واحدهای پر فشار
به طور معمول از این واحد نیز برای زراعت محصولات و گیاهان باارزش استفاده میکنند. در روش پرفشار غبار توسط پمپهای پرفشار ساخته میشوند و تکنولوژیهایی برای استریلیزه کردن مواد مغذی، تصفیه هوا و آب، انتقال مواد مغذی فشرده و… در آن وجود دارد.
ویژگی های کشت ایروپونیک
- محل موردنظر برای کشت ایروپونیک بسیار بهداشتی و پاکیزه است، از این رو گیاهان در آن جا سالمتر رشد میکنند و آفات و بیماریهای مختلف نیز به سلامت آنها آسیبی وارد نمیکنند.
- در سیستم ایروپونیک، مواد و املاح مورد نیاز به خوبی در اختیار گیاه قرار میگیرند و همین امر موجب میشود گیاهان رشد بهتر و سریعتری داشته باشند.
- با توجه به این که محیط رشد ایروپونیک قابل کنترل است، شما میتوانید به راحتی سلامت، گلدهی و میوه دهی محصولات را زیر نظر داشته باشید.
- گیاهان در این روش کاملاً در هوا قرار دارند و برای رشد نیازی به خاک ندارند.
- در این سیستم محدودیتی برای رشد ریشه و ساقه وجود ندارد و گیاهان میتوانند رشد نامحدودی داشته باشند.
- در این روش تماس فیزیکی خیلی کم صورت میگیرد و همین امر موجب میشود بیماری به گیاهان منتقل نشود.
- کشت ایروپونیک به گیاهان حدود 99 درصد اکسیژن رسانی میکند، به همین علت نیز حجم ریشه گیاه در این روش بسیار گسترده است و امکان جذب آب و محلولهای غذایی برای آنها راحتتر است.
- در سیستم ایروپونیک، آب و محلولهای غذایی به صورت گردشی مصرف میشوند و همین امر موجب شده است که در مصرف آنها حدود 80 درصد صرفه جویی شود.
- به طور معمول این روش بدون بستر است و نیازی به تهیه کردن بستر نخواهید داشت. از این رو هزینههای راهاندازی گلخانهتان تا 15 درصد کاهش مییابد.
مزایای سیستم کشت ایروپونیک
- صرفه جویی در مصرف آب، محلولهای غذایی و انرژی
- رشد عالی ریشه
- وجود داشتن اکسیژن زیاد
- افزایش سطح جذب مواد مغذی
- نگهداری آسان سیستم
- جمعآوری اطلاعات واقعی از گیاهان در حال رشد
- امکان کار شیمیایی یا بافت شناسی بر روی گیاهان مختلف
- سرعت بخشیدن به دورههای کاشت به دلیل افزایش سرعت رشد و بلوغ گیاه
- تماس نداشتن گیاه با آلودگیها و بیماریهای مختلف
- ارزان تر بودن و به صرفهتر بودن این سیستم نسبت به هیدروپونیک
- امکان کنترل دمای محیط ریشه
- امکان دسترسی گیاه به دی اکسیدکربن بسیار بالا
- انجام فرآیند فتوسنتز به بهترین شکل ممکن
- ایجاد درآمد بسیار بالا
- فراهم کردن یک محیط بدون علف هرز برای رشد بهینه گیاه
- کاهش مصرف آفت کشها
- افزایش کیفیت محصولات به عمل آمده
- خوش طعم و لذیذتر بودن محصولات تولید شده
سخن پایانی
با استفاده از کشت ایروپونیک میتوانید محصولاتی همچون؛ نعناع، گوجه فرنگی، کاهو، بادمجان، زنجبیل، هندوانه، خردل و…پرورش دهید و درآمدزایی بسیار بالایی داشته باشید. همان طور که متوجه شدید، این روش مزایای بسیار زیادی دارد و با بهره گرفتن از آن علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب یا مواد غذایی، میتوان در زمان و فضا نیز تا حدود زیادی صرفه جویی کرد.