جو از جمله گیاهان مقاوم است که به صورت بهاره یا پاییزه می توان آن را کاشت. البته امروزه بیشتر باغبانان از روش پاییزه برای کاشت جو بهره میبرند. چون در این روش گیاه جو می تواند به اندازه کافی فرصت رشد را داشته باشد. همچنین کیفیت و کمیت محصول نیز در زمان برداشت بالا می رود.
برداشت گیاه جو
در نظر داشته باشید که عمل برداشت جو با دست می تواند از 15 سانتی متری زمین به وسیله داس انجام شود. اما امروزه به علت پرت محصولات زیاد این روش توصیه نمی شود. کلا برداشت مکانیزه که به وسیله کمباین صورت می گیرد بهترین روش برای برداشت جو است.
زمان برداشت بایستی دانه های جو رطوبت 40 درصدی داشته باشند و نباید این میزان از رطوبت را از دست بدهند. چون در غیر این صورت به راحتی از خوشهها جدا می شوند و نقش بر روی زمین می شوند.
بیشتر بخوانید: کاشت نخود فرنگی
لازم است بدانید که بیشتر پروسه برداشت در مرحله رسیدن فیزیولوژیک گیاه صورت می گیرد. یعنی در زمانی که دانه جو در بین ناخن قرار می گیرد بایستی له شود اما نشکند. کلا کاشت جو در قیاس با کاشت گندم زودتر اتفاق می افتد. همچنین روند برداشت جو نیز سریع تر است.
شرایط مورد نیاز برای کاشت جو
همه گیاهان برای این که رشد خوبی را پشت سر گذارند نیاز دارند تا شرایط خوبی برای آنها فراهم شود. به همین منظور لازم است تا در ادامه بعضی از این اصول را در روند کاشت جو برای شما شرح دهیم تا در این جهت از آنها بهره مند شوید.
- آبیاری
در نظر داشته باشید که اگر گیاه جو را بر مبنای روش پاییزه بکارید فقط لازم است تا یک دفعه به آن آب بدهید و یا چنانچه در طول پروسه رشد هیچ گونه بارندگی رخ ندهد می توانید سه هفته بعد نیز یک بار آن را آبیاری نمایید. سپس زمین را تا بهار بعد رها کنید و بعد از فرا رسیدن بهار باید هر 15 تا 120 روز یک بار کار آبیاری را به انجام رسانید. لازم است بدانید که در حقیقت بهترین راه برای آبیاری گیاه مذکور، آبیاری تحت فشار است و بر آبیاری باران اولویت دارد.
- بستر کشت
لازم است بدانید که برای کاشت جو باید زمینی را انتخاب نمایید که از عمق کافی و سبکی خوبی برخوردار باشد. همچنین لازم است تا خاک این زمین دارای زه کشی مناسبی باشد تا هوای درون آن به آسانی تهویه شود. در نظر داشته باشید که برای بستر جو لازم است تا از مخلوط خاک پرلیت و خاک برگ با هم استفاده نمایید.
- آب و هوا
لازم است بدانید که گیاه جو سازگاری زیادی دارد و این قابلیت را داراست که در نواحی خشک و نیمه خشک محصول خوبی را تولید نماید و هیچ گونه صدمه ای به گیاه وارد نیاورد.
- کوددهی
گیاه جو مثل سایر گیاهان دارای روند رشد متفاوتی است که هر مرحله رشد آن تحت تاثیر یک سری عوامل قرار می گیرد. کلا یکی از عواملی که در رشد گیاه بسیار تاثیر گذار است روش کود دادن است که شبیه به گندم است. در نظر داشته باشید که کم بودن مقدار موادی مثل نیتروژن، فسفر و پتاسیم می تواند بازدهی گیاه جو را تا حدی پایین بیاورد.
جو مانند دیگر گیاهان از خانواده گندمیان مرحلههای رشد متفاوتی دارد که زمان هر مرحله تحت تاثیر فاکتورهای متفاوتی قرار می گیرد. یکی از عوامل مهم در رشد گیاه خاک و کود است. مصرف 50 تا 60 کیلو نیتروژن در هر هکتار عملکرد جو را تا بالاترین حد بالا می برد.
آفتها و بیماریهای گیاه جو
لازم است بدانید که در پروسه کاشت جو امکان دارد تا با آفتها و بیماریهایی مواجه شود. به طور معمول، جو در برابر بیماریهای قارچی از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و سیاهک یکی از این مریضیها به شمار می آید.
در نظر داشته باشید که در این مریضی بیشتر توده ای از هاگهای مشکی رنگ، جای محتویات دانه را می گیرد و بیشتر در سطح دانه یا درون خاک قرار می گیرد. زمانی که بذرها شروع به جوانه زنی کردند همراه جوانهها رشد می کند و به گیاه تازه روییده حمله می برد.
نکته در خور توجه این که این بیماری در خاکهای اسیدی بیشتر از خاکهای خنثی است و برای از بین بردن آن لازم است تا مراقبتهای لازم را از گیاه انجام دهید.
کاشت جو از راه بذر
کاشت جو از راه بذر کاری به شکل دستی یا به وسیله بذر کارها به صورت خطی انجام می گیرد. در کاشت جو لازم است تا فاصله بوتهها در کشت دست پاش به صورت یکنواخت باشد. لازم است بدانید که در کاشتهای خطی فاصله زیادی در بین خطها سبب می شود تا علفهای هرز پرورش پیدا کنند. توجه داشته باشید که بذر کاری که به وسیله بذر افشان در مزارع مکانیزه صورت می گیرد فوری و ارزان است.
همچنین عمق بذر جو در خاک به فاکتورهایی مانند زراعت دیم و آبی، کیفیت زمین و غیره وابسته است و در بیشترین حالت ممکن می تواند بین 5 تا 6 سانتی متر باشد. در کشت دیمی عمق کاشت بایستی بیشتر باشد تا گیاه از رطوبت بیشتر عمق خاک بهره ببرد.
بیشتر بخوانید: کود کامل 10X shock برای جو
آبیاری مزرعه جو
در نواحی متفاوت جغرافیایی متناسب با شرایط جوی مزرعه جو را لازم است تا چندین بار آبیاری نمایید. به طور معمول تعدا آبیاری مزرعه جو از 3 تا 6 مرحله می تواند تفاوت داشته باشد.
در این مقاله سعی کردیم تا در مورد کاشت جو مطالب مهمی را ذکر نماییم. اما لازم است تا برای اطلاع از نکات ریز برای کاشت جو تحقیق بیشتری بنمایید.