آیا پرطرفدارترین میوه در جهان از نظر طعم را میشناسید؟ بر اساس آمارهای جهانی هلو، به عنوان محبوبترین میوه شناخته شده است. طعم شیرین و عطر دل چسب این میوه برای هر شخصی جذابیت دارد. هلو میوهای سرشار از انواع ویتامین است. به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب ایران، تولید و کاشت درخت هلو رونق بالایی دارد. کشورهای آسیایی و اروپایی مشتریان دائمی انواع هلوی تولید شده در ایران هستند. هلو انواع مختلفی دارد. اصولا گوشت آن زرد یا رو به سفیدی دارد. اما هسته آن سخت است که در انواع آن یا به گوشت چسبیده و یا از گوشت جدا است. میوهی شلیل در گمرک جهانی کد مشابهی با هلو دارد. اما آیا طریق کاشت درخت هلو را میدانید؟ چگونه میتوان از درخت هلو محافظت نمود؟ تولید و صادرات هلو در جهان چقدر ارزشمند است؟ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
تولید و صادرات هلو در ایران و جهان:
- کشور ایران به عنوان پنجمین تولیدکننده و پنجاهمین صادرکننده هلو در جهان شناخته میشود.
- چین در مقام نخست تولید هلو قرار دارد.
- پس از آن اسپانیا، ایتالیا، آمریکا و ایران قرار گرفتهاند.
- سالانه بیش از 25 میلیون تن هلو در جهان تولید میشود که بیش از 14.5 میلیون تن محصول کشور چین است.
- ایران با تولید بیش ا ز863 هزار تن هلو در میان برترین تولیدکنندگان جهان است.
- صادرات هلو سالانه بیش از 2 میلیارد دلار سود مالی در جهان تولید میکند.
- همچنین کشورهای آمریکا، ایتالیا، لهستان، آلمان و فرانسه وارد کنندگان بزرگ هلو در جهان هستند.
بیشتر بخوانید: کود کامل 10X شوک برای کلم بروکلی
عوامل موثر بر کاشت درخت هلو:
- خاک
- آبیاری
- کوددهی
خاک مناسب برای کاشت درخت هلو چیست ؟
بهترین نمونه خاک شنی لومی است. خاک مناسب برای کاشت درخت هلو باید دارای زهکشی مناسبی باشد. خاک سنگین و آهکی اصلا برای این میوه مناسب نیست و کمکی به رشد آن نخواهد کرد. مخلوط شدن خاک مناسب با شن، پیت موس و خاک برگ شیوهای مناسب و تقویتکننده است.
آبیاری درخت هلو
دقت کنید که این میوه برای آبدار شدن نیاز به آبیاری مناسب و بالایی دارد. به ویژه در فصل تابستان حداقل به 2 بار آبیاری نیاز خواهد داشت که این تعداد با توجه به رطوبت و شرایط آب و هوایی منطقه تعیین خواهد شد. ریشههای هلو در صورت خشک ماندن پوسیده خواهند شد. کم آبی سبب میشود تا محصول نهایی چندان با کیفیت نباشد.
کوددهی، فرآیندی ارزشمند برای درخت هلو
برای کاشت درخت هلو باید به تمام عوامل به خوبی پرداخته شود. شما میتوانید از انواع کود شیمیایی و حیوانی استفاده کنید تا محصول درخت افزایش یابد و کیفیت مناسبتری داشته باشد. برای درختان یک ساله، میتوانید در فصل بهار و در ماههای فروردین یا خرداد به درختان کود دهید. همچنین برای درختان بزرگ تر نیز بهتر است 2 بار در سال این فرآیند را تکرار کنید. میتوانید در اوایل فروردین و در اواخر خرداد کوددهی به درخت هلو را انجام دهید. متناسب با نیاز درخت میتوانید از کودهای؛ مخصوص ریکاوری، جیره زمستانه و یا دتاکس تابستانه استفاده کنید.
شرایط ایدهآل برای کاشت درخت هلو:
- فصل بهار و در هنگامی که درخت هنوز فعال نشده است بهترین زمان برای کاشت هلو است.
- فصل تابستان زمان مناسبی برای کاشت درخت هلو نخواهد بود.
- هلو نیاز بالایی به نور دارد و در طول روز 6 ساعت تابش مستقیم آفتاب را نیاز خواهد داشت.
- گرمترین قسمت باغ را انتخاب کنید که خاک آن نسبتا حاصلخیر است.
مراحل کاشت درخت هلو:
ابتدا خاک محیط مورد نظر را برای هر درخت آماده کنید. خاک را به کمک بیل تا قطر 1 و نیم متر نرم کنید. چمن و علفهای اطراف خاک را از بین ببرید و اطمینان حاصل کنید که هیچ چمنی در آن محیط نباشد. سپس خاک را تا عمق 30 سانتیمتری حفر کنید. به خاک محیط انواع مواد آلی مانند کمپوست و پیت ماس اضافه کنید. سپس آن را به خوبی با خاک مخلوط کنید. در انتها به این قسمت از خاک کمی آب دهید.
قرارگیری درخت در خاک:
در ادامه مراحل کاشت درخت هلو، نوبت به قرار دادن نهال در خاک میرسد. درخت را در میان خاک آماده شده بر روی یک تپه کوچک قرار دهید و اطراف آن را با خاک بپوشانید. دقت کنید که اگر درخت پیوندی است باید پیاز گیاه به دور از نور مستقیم خورشید قرار گیرد. سپس خاک اطراف را با بیلچه باغبانی به آرامی فشار دهید. پس از آن باید روزانه درخت را بررسی کنید. در صورتی که گیاه شاداب نیست و به نظر پژمرده میآید، حتما آبیاری کنید. اما نه به مقدار بسیار زیاد. اگر منطقه شما خشک و کم باران است میزان آبیاری افزایش خواهد یافت. اما اگر بارانهای فصلی مناسبی در جریان باشند نیاز آبی گیاه تامین خواهد شد.
حفظ سلامت گیاه
گیاه شما برای رشد نیاز به تغذیه مناسب دارد و علاوه بر آن آفاتی هستند که باید در برابر آن ها مقاوم باشد. سعی کنید تا با یک کود ارگانیک گیاه را تقویت کنید. به فاصله یک متر دور تا دور گیاه را کود بریزید. پس از یک هفته نیز بهتر است تا از سموم مناسب برای دفع آفات و حشرات استفاده کنید. با استفاده از پارچههای مشبک درخت را از آسیب جوندگان حفظ کنید و از اسپری گوگرد لیمویی به جهت جلوگیری از بیماریهای شایع درخت هلو استفاده کنید. کاشت درخت هلو فرآیندی حساس است و نیاز به دانش و مهارت بالایی دارد.
هرس کردن درخت هلو
پیشنهاد میشود در سال یک بار درخت هلو را هرس کنید. چرا که این کار به رویش میوههای بهتر کمک خواهد کرد. در ماههای انتهای فصل پائیز و ابتدای فصل زمستان درختان را هرس کنید و در بهار و تابستان میوههای خوشمزهتری برداشت کنید. 4 نوع هرس درخت هلو قابل استفاده هستند. :
- هرس فرمدهی
- هر باردهی
- هرس جوانسازی
- تنک کردن
نوع اول برای زیبا نمودن فرم درخت است. نوع دوم سبب افزایش بار و محصول درخت هلو خواهد شد. نوع سوم عمر درخت را افزایش میدهد و حشرات آسیب رسان را دفع میکند. نوع چهارم برای آن است که قسمتی از درخت حذف شود تا باقی قسمتها زندگی بهتری داشته باشند.
بیشتر بخوانید: کود تقویتی درخت هلو
برداشت درخت هلو
ابتدا شاخههای بالایی را بررسی کنید؛ چرا که پیش از سایز قسمتها خواهند رسید. زمانی که نقطههای سبز رنگی بر روی هلو وجود نداشته باشد زمان برداشت آن است. بنابراین با کمی پیچاندن شاخه هلو از آن جدا خواهد شد.
انواع هلو ایرانی و خارجی:
هلو انواع مختلفی دارد. برای کاشت درخت هلو باید نوع مناسب با خاک و آب و هوای منطقه را انتخاب کنید.
- هلو سرخ
- هلو انجیری زعفرانی
- هلو رد تاپ
- هلو کاظمی
- هلو انجیری زودرس
- هلو سبز