در بین محصولات کشاورزی، کاشت گندم در قیاس با سایر محصولات آسان تر است. گندم در رنج زمانی هشت ماه به باروری می رسد و به مرحله سود می رسد. گندم در پاییز و بهار کشت می شود. محصول دهی پاییزی گندم بیشتر است. لذا می توان در هر منطقه گندم برداشت نمود. به غیر از گندم کاه نیز مشتریان مخصوص خود را دارد. پس از برداشت گندم زمین آن برای چرای گوسفندان مناسب است. خرید تضمینی گندم در هر سال به وسیله دولت انجام می شود. خود باغدار نیز می تواند گندم را به فروش رساند و پول خوبی را از راه فروش کسب نماید.
تهيه بستر مناسب برای كاشت گندم
برای تهیه بستر در زراعت لازم است تا به نرم کردن خاک زراعی جهت کشت بذر به صورت یکنواخت پرداخت. نابود کردن علفهای هرزه و در نهایت ساخت شرایط دلخواه برای خاک مزارع برای رشد و پرورش گندم بسیار ضروری است.
تهیه بستر خاک در زراعت گندم به ادواتی بستگی دارد که در دسترس کشاورز باشد و نمی توان روند مشخصی از راههای خاک ورزی را برای همه کشاورزان در نظر گرفت.
بیشتر بخوانید: اسید هیومیک برای گندم
بیشتر کشاورزان از گاوآهن جهت شخم زدن بهره می گیرند. زیرا بیشتر از دیگر ادوات قابل دسترسی است. جهت آماده کردن زمین در زراعت دیمی برای آن که رطوبت خاک زراعی به طور کامل حفظ شود لازم است تا از گاوآهن پنجه غازی و قلمی استفاده کرد. چون این گاوآهنها خاک را بر نمی گردانند؛ لذا رطوبتی که در خاک وجود دارد حفظ می شود. از دیگر محاسن این گاوآهنها می توان به سبک وزن بودن آنها و سرعت بالا و کاهش قیمت و طول عمر ادوات اشاره نمود.
نکته مهمی که لازم است تا کشاورزان گندم کار به آن دقت کنند این است که با انجام خاک ورزی زیاد، خاک سطح مزرعه را بیش از حد لازم نرم و پودری نکنند. زیرا در صورت وقوع بارشهای شدید پس از کاشت خاک مزرعه سله می بندد و خارج شدن گیاهچه گندم با مشکل روبرو می شود. به همین دلیل برخی از گیاهچهها قدر نخواهند بود تا از خاک خارج شوند. لذا گیاه ضعیفی در سطح مزرعه تولید می شود و توان محصول دادن کم می شود. برای این که این مساله پیش نیاید لازم است تا کلوخههایی با ضخامت بین 5 تا 10 سانتی متر در سطح خاک مزرعه ایجاد شود.
به طور معمول در بیشتر مناطق دیمی در ایران در مناطقی با آب و هوای سرد و سرد معتدل زراعت حبوبات دیمی مثل نخود پاییز بهاره، عدس پاییزی پیشنهاد می شود.
روش کاشت گندم
گندم را می توان با اهداف و روشهای متفاوتی کشت نمود. به عنوان مثال امکان دارد بعضی افراد با هدف تجاری که نیاز به امکانات بیشتری نیز دارد اقدام به کاشت گندم نمایند. اما بعضی دیگر از افراد نیز برای تامین قسمتی از مواد غذایی خود اقدام به کاشت گندم در گلخانه، باغ یا باغچه نمایند.
مرحله اول: آماده کردن زمین
نخستین مرحله قبل از کاشت هر گیاه، آماده کردن زمین و برقراری شرایط مناسب جهت رشد گیاه است. گندم به شکل سطحی رشد می کند و به نشستن خاک بعد از جوانه زدن حساسیت دارد. جهت شخم زدن لازم است تا یک ماه پیش از کشت اقدام نمایید.
جهت این کار لازم است تا از یک ابزار مشخص بهره بگیرید. به عنوان مثال این ابزار می تواند گاوآهن برگردان دار باشد. در این مرحله لازم است با ابزاری که انتخاب نموده اید زمین خود را تا عمق 25 سانتی متر شخم بزنید. در صورتی که کلوخه در خاک مشاهده نمودید لازم است تا دیسک سطحی بزنید و بعد با بهره گیری از لولر، خاک را اصلاح نمایید. این عمل سبب می شود تا کشت یکنواخت شود و آبیاری بهتر صورت پذیرد.
برای این که بازدهی کار خود را بالا ببرید لازم است تا از بهترین و مناسب ترین ابزار استفاده نمایید. به عنوان مثال می توانید از ماشین آلات چندکاره که می توانند به صورت هم زمان کار کوددهی، دیسک و کاشت را انجام بدهند بهره بگیرید. این همزمانی سبب می شود تا در زمان صرفه جویی شود و کشت شما یکنواخت تر گردد. با وارد کردن کمترین فشار به خاک، خاک بیش از اندازه فشرده نمی شود.
مرحله دوم: کاشت گندم
در مرحله دوم نوبت به کاشت گندم می رسد. لازم است بدانید که کاشت گندم با روشهای مختلفی صورت می گیرد. کیفیت نهایی و میزان محصول به چگونگی و زمان کاشت و تجهیزات و مدیریت زراعی وابسته است. در ادامه روشهای متفاوت از کاشت گندم را توضیح می دهیم:
- نواری
در روش نواری که برای زمینها با شیب مناسب که دارای سطح مناسبی باشند به کار می رود. در روش نواری می توان از ماشین چندکاره بهره گرفت. یکی از این ماشینهای چند کاره کمباین است. این دستگاه برای دیسک، تسطیح و کاشتن به کار می رود. به علت شیب مناسب دیگر نیازی به ایجاد کردن جویچه نیست و زمین در قطعههای بزرگتر قابل آبیاری است. چنانچه زمین از شیب قابل قبولی برخوردار نباشد مرزهای زیادی ایجاد می شود و در نتیجه کشت شما مانند روش کرتی می شود.
- کرتی
کرتی از روشهای سنتی است که روش نامناسبی به شمار می آید. این روش در زمینهای کوچک که دارای شیب نامناسبی بودند مورد استفاده بود. در این روش بعد از گاوآهن و دیسک عمل بذر پاشی انجام می شود و با کمک دیسکها مرزها را در زیر خاک می برند.
بیشتر بخوانید: کاشت درخت هلو
در مرحله بعدی با کمک مرزبند، مرزهایی را در زمین ایجاد می کنند که این مرزها سبب می شوند تا ما شین آلات در مراحل داشت و برداشت وارد شوند.