هیدروپونیک از روش های کاشت گلخانه ای زعفران به معنی آب کشت است. در این روش زعفران به جای پرورش در خاک, در آب رشد میکند. برای آشنایی بیشتر در این مقاله به موضوع کشت زعفران به روش هیدروپونیک پرداخته ایم.
کاشت گلخانه ای زعفران چگونه انجام میشود؟
زعفران از شناخته ترین ادویه هاست و قیمت بالایی هم دارد. کاشت زعفران در گلخانه چند سالی است که انجام میشود و در کشور چین برای اولین بار ابداع شده است. کاشت گلخانه ای زعفران این امکان را میدهد که به میزان محصول بیشتری دست پیدا کنید.
اولین قدم در پرورش و کاشت زعفران گلخانه ای تهیه ی پیازهای زعفران است. پیاز مناسب و با کیفیت زعفران حدود 15 گرم وزن دارد؛ پیازهایی با وزن کمتر از این وزن، باعث میشوند تا کیفیت محصول و رشد آن کاهش پیدا کند. زمان تهیه پیازها در خرداد ماه است. این زمان پیازها دوره خواب تابستانی خود را تمام میکنند و در این مدت باید در محیط خشک و خنک و دمای حدود 13 درجه نگهداری شوند.
بیشتر بخوانید: کاشت درخت پسته
پیازها بعد از گذراندن این مرحله، آماده کاشت هستند. قبل از شروع انتقال پیازها به گلخانه باید شرایط مناسب نور و دما و رطوبت فراهم شده باشد. اولین نکته مهم بهداشت سالن گلخانه است؛ چون پیازهای زعفران به راحتی توسط قارچ و یا آفت آلوده شده و از بین میروند. سالن گلخانه همچنین باید سیستم تهویه خوبی داشته باشد و دما و رطوبت در آن کنترل شود.
کشت هیدروپونیک
بعد از آماده شدن محیط گلخانه و پیازهای زعفران باید یکی ازروش های هیدروپونیک و آیروپونیک برای شروع کاشت پیازها انتخاب شود. روش هیدروپونیک روشی است که کارشناسان این حوزه آن را بهتر از آیروپونیک میدانند و معتقدند که در این روش ۳۰ درصد محصول بیشتری تولید میشود.
در این نوع از کشت زعفران، به جای خاک از آب استفاده میشود. در این روش پیازهای زعفران داخل موادی قرار میگیرند که به یک مخزن متصل است و جریان دارد. این محلول شامل مواد و عناصر مغذی به همراه آب است که نیازهای غذایی گیاه را تامین میکند و مرتب جریان دارد تا زمانی که گیاه به گلدهی برسد. در این محلول وجود عناصری مثل پتاسیم و فسفربه مقدار زیاد ضروری است و نیتروژن هم به مقدار کم موردنیاز است.
مقدار دقیق عناصر را متخصص این کار بر اساس نیازهای گیاه، تعیین میکند. نکته ی مهم بعدی در کشت هیدروپونیک تنظیم دقیق دما است که باید در طول روز به اندازه دمای یک تابستان گرم و خشک باشد تا گیاه رشد سریع تری داشته باشد و در شب دمای خنکی جریان داشته باشد تا گلدهی زودتر اتفاق بیافتد. میزان مناسب نور هم حدود ۱۶ ساعت در روز است و برای رشد گیاه کمک کننده است. بعد از گلدهی این مقدار را کاهش میدهند و ۱۰ ساعت نور در طول روزکافی خواهد بود.
زمانی که می توان کشت زعفران با این روش را آغاز کرد از اواخر فصل بهار تا ابتدای پاییز است.
مزایای روش هیدروپونیک
در روش هیدروپونیک رشد گیاه در حدود ۳۰ درصد بیشتر میشود به دلیل این که مواد مغذی به طور کامل در دسترس گیاه است. این دسترسی به شکلی است که کاملا کنترل شده و در نتیجه از بروز بیماری در پیازها جلوگیری میشود.
میزان برداشت زعفران بیشتر است به ویژه اگر از حداکثر فضای گلخانه استفاده شود. برای این منظور میتوان از روش برج یا ستون هیدروپونیک استفاده کرد. در این روش پیازها داخل باکس هایی مخصوص به صورت عمودی قرار میگیرند.
- در این روش از خاک استفاده نمیشود در نتیجه نگرانی درمورد آفت ها و حشرات مضر خاک وجود ندارد.
- به خاطر رشد سریع میتوان برداشت سریع تری هم انجام داد.
- کیفیت و طعم و عطر زعفران تولید شده با این روش بسیار بهتر است.
- استفاده از سم پاشی و حشره کش ها در این روش به حداقل میرسد.
- بعد از مدتی تمام هزینه هایی که برای احداث گلخانه مصرف شده است به کشاورز بازمیگردد.
معایب پرورش زعفران با روش هیدروپونیک
هزینه بالا و سرمایه زیاد و همچنین نیاز به نیروی متخصص, شاید مهم ترین نقطه منفی کاشت هیدروپونیک باشد. سیستم های اتوماتیک برای تنظیم میزان دما و نور و همچنین رطوبت لازم ضروری است.
صفر تا صد کشت هیدروپونیک در منزل
شما میتوانید در خانه خودتان زعفران را به روش هیدروپونیک پرورش دهید البته به اندازه ی مصرف خودتان و برای کسب درآمد امکان آن وجود ندارد. برای این کار نیاز به تجهیزات و تاسیسات اتوماتیک ندارید.
بیشتر بخوانید: تاثیر فروت ست بر روی هندوانه
برای شروع کار ظرفی را به عنوان مخزن در نظر بگیرید و آب و عناصر مغذی را در آن بریزید. روی ان سینی قرار دهید و چند نقطه از سینی را سوراخ کنید. این سینی محل قرار گرفتن پیازها است. روی سوراخ ها فتیله هایی قرار دهید تا جذب آب را انجام دهند و اب را وارد سینی کنند. اگر محل موردنظر نور طبیعی ندارد از لامپ های ال ای دی استفاده کنید. با آبیاری در زمان مناسب میتوانید محصول زعفران خودتان را برداشت کنید و از این کار لذت ببرید.