پیوند زدن درخت انگور : درخت انگور جز گیاهان چوبی و علفی بوده و امروزه در تمام دنیا به خصوص مناطق معتدل کشت میشود.
یکی از راههای اصلی تکثیر درخت انگور و ازدیاد آن پیوند زدن است.
در این مقاله ما به بررسی پیوند درخت انگور، مزایای پیوند و آشنایی با انواع پیوند میپردازیم.
داستان پیوند درخت انگور
پیوند زدن برای تکثیر یک گیاه، تکثیر غیرجنسی است. که در این روش ویژگیهای هر دو گیاه باهم ترکیب خواهد شد. این فرآیند قرار دادن ساقه یا پیوندک روی پایه یا ریشه دیگر است.
به درخت انگوری که پیوند روی آن انجام میشود پایه و به گیاهی که روی آن قرار میگیرد پیوندک یا قلمه میگویند.
در زمان پیوند درخت انگور، پیوندک گیاه از چندین جوانه تشکیل شدهاست. برای پیوند و جوانه زدن، پیوندک باید با کامبیوم زنده تماس پیدا کند.
کامبیوم لایهی سلولی است که دقیقا در زیر پوست قرار دارد. این ناحیه به تشکیل پیوندک و پایه کمک میکند.
مقدار تماس کامبیایی برای تکثیر انگور بسیار اساسی است. هرچه تماس بیشتری بین پیوندک و کامبیوم باشد، پیوند شانس بیشتری برای موفقیت دارد.
درختان انگور معمولا بین ۱۰ تا ۳۰ سال عمر میکنند. از آنجایی که صاحب تاکستانها بعد این مدت، مجددا باید کاشت انگور را انجام دهند، چندین تکنیک برای این امر وجود دارد. مانند: قلمه زدن، کاشت نهال و پیوند زدن درخت انگور
پیوند موفقیت آمیز درخت انگور
برای کشت انگور تجاری، درختان انگور به ندرت از نهال تکثیر میشوند.
عمل پیوند گیاه پروسهای زمان بر است که صبر و تمرین میخواهد. برای یک دست کردن باغ، درختان انگوری که برای باغبان مقرون به صرفه نباشند، برای پیوند مناسب هستند.
درختان انگوری که روی آنها پیوند زده میشود، باید درختانی قوی و سالم، بدون بیماری و حشرات بوده و تقریبا جوان باشند.
در این روش نیاز نیست که درخت به طور کامل قطع شود، در نتیجه باغبان میتواند تا زمانی که پیوند بالغ شود، از درخت پایه محصول برداشت کرد.
از عوامل موثر درموفقیت آمیز بودن پیوند درخت انگور میتوان به انتخاب پایه مناسب برای پیوند، انتخاب پیوندک سالم، خاک مناسب برای درخت پیوند شده، کوددهی مناسب در هنگام پیوند زدن اشاره کرد.
بهترین زمان برای پیوند درخت انگور خرداد ماه تا اوایل تیر ماه است.
همچنین اواخر اسفند ماه و اوایل بهار فصول مناسبی برای پیوند هستند.
در فصل سرما و یخبندان به طور معمول در دمای زیر ۱۰ درجه سانتی گراد نباید عمل پیوند انجام گیرد
در سرما پیوندها را با لایهی نازکی بپوشانید.
در فصل گرما که گرمای خورشید زیاد است، با ایجاد سایبانی از پیوندها مراقبت کنید.
انواع پیوند
برای پیوند زدن درخت انگور میتوان به روشهای مختلفی
از جمله: پیوند شکمی، پیوند شلاقی، پیوند شکافی یا اسکنه ای، پیوند پوستی اشاره کرد.
-
پیوند شکافی یا اسکنه ای
تقریبا بهترین روش برای پیوند درخت انگور، روش پیوند اسکنه سبز است. به دلیل اینکه درصد گیرایی پیوند اسکنه بیشتر بوده و درصد موفقیت آن نسبت به سایر روشهای پیوند بالاتر است، معمولا برای پیوند درخت انگور از این روش استفاده میکنند.
از این روش برای پیوند، از انگورهایی استفاده میشود که تنه قطوری دارند. در این روش تقریبا ۳۰ دقیقه قبل عمل پیوند، قسمت پایه را با تیغه میشکافند.
برای ادامه پیوند شکاف بریده شده را باز نگه میدارند و قلمه را که به صورت “V” آماده کردهاند، داخل شکاف قرار میدهند. در آخر ناحیه شکاف داده شده را به قلمه محکم میچسبانند تا رطوبت اضافی از بین برود.
-
پیوند شکمی
به پیوند شکمی، پیوند سپری یا تی شکل هم میگویند. در این روش پیوند، برشی به شکل عمودی و افقی روی پایه ایجاد کرده و دو طرف برش را باز میکنیم.
از یک سانتی متر بالای جوانه تا یک سانتیمتر متر پایین جوانه را برشی نازک میزنیم. سپس پیوندک را با جایگذاری درست در محل برش روی درخت پایه قرار میدهیم.
در مرحلهی بعدی بالا و پایین شکاف را طوری میبندیم تا هوا وارد محل پیوند نشود. زیرا با نفوذ هوا به داخل شکاف شانس موفقیت پیوند ما به شدت پایین میآید.
-
پیوند پوستی
از دیگر انواع پیوند زدن انگور، پیوند پوستی است که مراحل آسانی دارد. این نوع پیوند را زمانی بکار میبرند که به اصطلاح پوست بلغزد؛ یعنی شیرهای بین پوست و تنه وجود داشتهباشد.
در هنگام پیوند پوست، قسمت بالای درخت انگور را برای پیوند زدن ببرید. سپس قلمه را برش داده و آن را روی پایه، با یک نوار محکم ببندید و محل پیوند را بپوشانید.
-
پیوند شلاقی
پیوند شلاقی روش رایجی برای پیوند در گیاهان مختلف است. در این نوع پیوند، معمولا برای پایه از درختان انگور ۱ تا ۲ ساله با قطر ۴/۳ سانتیمتر استفاده میشود که البته باید بین قلمه و پایه مورد پیوند مطابقت وجود داشتهباشد.
در پیوند شلاقی قلمه را با زاویهای به اندازه ۳ تا ۵ سانتیمتر بریده و قسمت پایه را نیز با همین زاویه ببرید. سپس کامبیوم را با پایه هماهنگ کنید، پیوند را بپیچانید و آن را کاملا ببندید.
مزیت پیوند زدن درخت انگور
با پیوند زدن گیاهانی که ریشههای ضعیفی دارند، میتوان ریشه آنها را قوی کرد.
عمل پیوند میتواند چند رنگ گل یا چند نوع میوه را بر روی یک درخت ایجاد کند.
پیوند زدن درخت انگور فواید بیشمار دارد ولی هدف از انتخاب این نوع تکثیر، به وجود آوردن گونههایی پر بازده و باکیفیت بر روی پایههایی مقاوم است.
با اینکه زمان رشد پیوند انگور یک سال است ولی در عوض محصولی سالم، پربار و مقاوم خواهید داشت. هم اکنون به برخی از مزیتهای پیوند زدن درخت انگور میپردازیم.
کاهش میزان بیماریهای درخت انگور و مقاوم نمون آنها، بالا بردن کیفیت میوه درخت انگور؛ کمک به بهتر رشد کردن درختان، میزان بازدهی بالاتر و افزایش سود، تسریع در روند میوهدهی درخت، اصلاح قسمتهای آسیب دیده درخت.
با پیوند درخت انگور، باغدار به تاکستانی یک دست با میزان محصول خوب و با کیفیتی دست پیدا خواهد کرد.
سخن پایانی
پیوند درخت انگور برای داشتن تاکستانی یکدست، میوهی انگوری با کیفیت تر و کشمشی یکدست امری ضروری است. در این مقاله ما شما را از مزایای و اهمیت پیوند، و انواع آن آشنا کردیم. و امید داریم با داشتن اطلاعات درست و اساسی راجع به آن، بتوانید بهترین نتیجه از عمل پیوند را داشتهباشید.