گیاه سیبزمینی گیاهی بسیار سخاوتمندانه است. مراحل کاشت سیبزمینی آسان است و آنها به راحتی رشد کرده و محصول بسیاری تولید میکنند. مراحل کاشت این گیاه آسان است و تقریبا در اکثر مناطق به بار می نشینند. اگر شما به چگونگی کاشت این محصول علاقه دارید، این مقاله به شما کمک میکند تا با مراحل کاشت سیبزمینی آشنا شوید.
چگونگی کاشت سیبزمینی
غدههای سیبزمینی همانند خون آشامها به زندگی در تاریکی عادت دارند. در واقع اگر آنها در معرض نور قرار بگیرند، سبز میشوند. و مصرف سیبزمینی سبز میتواند باعث بیماری شود.
خاکی که سیبزمینی در آن کاشته میشود؛ باید دارای بافت نرمی باشد، زیرا اگر خاک آن سخت و سنگین، باشد؛ باعث میشود هنگام برداشت محصول با مشکل مواجه شوید.
با توجه به اینکه گیاه سیبزمینی تقریباً هر شرایط کاشت را میپذیرند اگر موارد زیر را به این گیاه بدهید، محصول عالی برداشت خواهید کرد.
آفتاب کامل
خاک سست و حاصلخیز
۱بار آب در هفته
ما میتوانیم سیبزمینی را در ظروف، گلدان یا یک “کیسه رشد” مخصوص پرورش سیبزمینی بکاریم.
اما تجربه کشاورزان زبده نشان از این دارد که کاشت سیبزمینی در ظرف و کیسه رشد نیاز مداومی به آبیاری دارد و نسبت به سیبزمینی هایی که در زمین کاشته میشود هم محصول کمتری میدهند.
از بین تمام سبزیجات ریشهای که کشاورزان میکارند، این سیبزمینیها هستند که در زمان برداشت هیجان بسیاری را به کشاورز میدهند.
زیرا بازدهی محصول کاشت هر سیبزمینی برای کشاورز، بین هشت تا ده سیبزمینی است.
مراحل کاشت سیبزمینی
اگر شما تصمیم به کاشت سیبزمینی دارید، این ۳ مرحله را انجام دهید.
۱. بذرها را سالم انتخاب کنید.
۲. چشمهای سیبزمینی را جدا کنید.
۳. قطعات برش زده را خشک کنید.
شما باید برای کاشت سیبزمینی از بذر ارگانیک و بدون بیماری که از فروشگاه معتبر تهیه میشود، استفاده کنید. (سیبزمینیهایی که در فروشگاههای مواد غذایی هستند، چون مواد بازدارنده از جوانه زدن دارند، برای کاشت مناسب نیستند) اگر از فروشگاه کشاورزی بذرها را تهیه میکنید، سعی کنید غدههایی را انتخاب کنید که قبلاً جوانه زدهاند.
اگر سیبزمینیها جوانه ندارند، آنها را در دمای آشپزخانه قرار دهید تا جوانه بزنند. سیبزمینی هایی که جوانه زدهباشند نسبت به سیبزمینی هایی که جوانه نزدهاند، چند هفته زودتر محصول خواهند داد.
چگونه سیبزمینیها را بکاریم؟
برای کاشت سیبزمینی فقط سیبزمینیهای کوچکی که به اندازه پینگ پنگ باشد را به طور کامل بکارید.
در سیبزمینیهای بزرگتر، آنها را طوری برش دهید که هر بخش دارای دو یا سه “چشم” باشد (چشم به برجستگیهای کوچکی که جوانهها از آن بیرون میآیند، گفته میشود)
دلیل بریدن سیبزمینی این است که بودن چشمهای زیاد روی سیبزمینی، گیاه را شلوغ کرده و چند ساقه ایجاد میکند، که باعث میشود غذا و رطوبت کافی به گیاه نرسد.
در مرحله بعدی باید قطعات برش را خشک کنید. آنها را در زیر نور خورشید یا در اتاقی گرم، با نور متوسط به مدت سه تا پنج روز قرار دهید، تا خشک شوند.
این مرحله به برشها اجازه میدهد تا پینه دار شوند. دانههای سیبزمینی که پینه دار شدهاند، به جلوگیری از پوسیدگی کمک میکنند.
نحوه و زمان کاشت سیبزمینی
قسمتهای بذر سیبزمینی را به سمت پایین (چشمها به بالا) در یک سوراخ به عمق ۱۲ تا ۱۵ سانتی متر بکارید. هر قسمت را از هر طرف به اندازه ۲۵ سانتی متر از گیاه دیگر فاصله دهید.
بین هر قسمت، ۲ قاشق غذاخوری کود نیتروژن کم و فسفر بالا بپاشید، سپس روی سیبزمینی و کود را با خاک بپوشانید و آنها را به خوبی آبیاری کنید.
زمان کاشت سیبزمینی بسته به محل زندگی هرکس متفاوت خواهد بود. باغبانان که در آب و هوای گرم زندگی میکنند، معمولا اواخر بهمن ماه سیبزمینیها را میکارند. و باغبانانی که در مناطق خنک ترساحلی هستند، آنها را اوایل بهار میکارند.
چگونه از ساقهها مراقبت کنیم؟
برای مراقبت از ساقه ها، لازم است تاکها را “تپهزنی” کنید. هنگامی که جوانههای سبز به ارتفاع ۱۶ تا ۲۰ سانتی متر رسیدند، همه آنها را تا ۱۵ سانتی متر با خاک، کاه خرد شده یا برگهای خرد شده بپوشانید.
معمولا کشاورزانی که تجربه زیادی دارند، تا زمانی که بوته های سیبزمینی گل میدهند، تپه زدن را ادامه میدهند.
پس از گل دادن گیاه، در صورتی که دوست دارید سیبزمینیها بزرگ تر شوند، باید گلهای گیاه بمیرد و مردن گلها، نشان میدهند که غدهها به بلوغ رسیدهاند.
چگونه سیبزمینیهای خود را برای کاشت بعدی ذخیره کنید؟
کشاورزانی که سیبزمینیها را برای نگهداری پرورش میدهند، آنها را تا زمانی که هوای خنک فرا میرسد، در زمین میگذارند. میدانید چرا؟ زیرا سیبزمینی زمانی به خوبی ذخیره میشود که در جای سرد، البته نه در انجماد قرار گیرد.
معمولا پس از کندن غده ها، آنها را به مدت چند ساعت در هوای آزاد آفتابی قرا میدهند تا آنها خشک شوند. این دوره کوتاه خشک کردن، پوست آنها را سفت میکند و آنها را برای نگهداری آماده تر میسازد.
سپس به آرامی خاک مانده روی غده های سیبزمینی را پاک می کنم و آنها را در کیسه های کاغذی با ضخامت مناسب قرار می دهیم.
نکات بیشتر در مورد رشد سیبزمینی
- اگر نمیخواهید مدام برای تپهزنی زحمت بکشید، سیبزمینیهای خود را در عمق ۲۰ سانتی متری بکارید.
- با جوانه زدن سیب زمینیها زمان برداشت محصول شما میتواند کمتر باشد.
- گیاهان سیبزمینی خاک کمی اسیدی دوست دارند. برای ایحاد نتیجه مطلوب کود یا کود کمپوست شده را اضافه کنید.
- اگر میخواهید علفهای هرز را آسانتراز بین ببرید (و فضای کافی هم دارید) سیبزمینیهای خود را با فاصله حداقل نیم متر از هم بکارید تا بتوانید به راحتی اطراف آنها را وجین کنید.
چه مدت طول می کشد تا سیبزمینی رشد کند؟
سیب زمینی ها برای رسیدن به اندازه کامل حدود 80 تا ۱۰۰ روز طول میکشند تا به بلوغ برسند.
سخن پایانی
برای کاشت سیب زمینی؛ به نکات و مسائل اشاره شده در این مقاله توجه داشتهباشید، شما باید شرایط اکولوژیک منطقهی محیطی را که میخواهید گیاه سیب زمینی را در آن بکارید در نظر بگیرید، تا بازدهی عالی از کاشت محصولتان داشته باشید و دچار ضرر نشوید. و اما اگر در رابطه با این زمینه تجربه کافی ندارید؛ پیشنهاد میشود، از افراد باتجربه کمک بگیرید تا بهترین نتیجه حاصل شود.