کود زعفران برای طی شدن مراحل رشد این گیاه یک ضرورت است. کود مناسب عناصر مغذی و ترکیبات مفید را برای گیاه فراهم می‌کند و باعث می‌شود محصول با کیفیتی به دست آید. در این مقاله می خواهیم بدانیم که از چه کودهایی برای این گیاه استفاده کنیم تا موجب باروری هر چه بهتر آنها گردد.

کوددهی زعفران

زعفران گیاهی از تیره زنبقیان و هفت ساله است. به این معنی که یک بار کاشته شده و تا ۷ سال محصول می‌دهد. زعفران گیاهی بسیار ارزشمند است و اگر با رعایت اصول و شرایط لازم کشت شود بسیار سودآور است. ایران به خاطر شرایط اقلیمی مناسب با رشد زعفران از مهم ترین تولیدکنندگان این محصول است و شهرهایی مثل شهرهای مختلف خراسان قطب تولید زعفران ایران هستند.

کود زعفران

کشت زعفران با روش هایی مثل کشت سنتی، کشت گلخانه ای و کشت در گلدان انجام می‌شود. متداول ترین روش کاشت آن روش سنتی و خاکی است که در ایران هم کشاورزان از این روش بیشتر استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: کود پتاس بالا مناسب هلو

در همه ی روش های کاشت تهیه پیاز زعفران مهم ترین قسمت است. کیفیت و سلامت پیاز زعفران نقش مهمی در مراحل رشد و تولید محصول نهایی دارد. برای همین لازم است با دقت زیادی پیاز زعفران خریداری شود. بعد از خرید پیازها باید به آماده سازی زمین کشت و خاک مناسب پرداخت. خاک ترکیبی لومی شنی بهترین خاک برای رشد زعفران است. این نوع خاک نفوذپذیری و زهکشی مناسبی دارد. با فراهم شدن زمین و پیازهای زعفران کاشت آغاز می‌شود. زعفران ها قبل و بعد کاشت نیاز دارند تا عناصر و ترکیبات مغذی دریافت کنند تا رشد بهتری داشته باشند. کوددهی مناسب این نیازها را رفع می‌کند. کود زعفران عموما دو نوع است. کودهایی مثل کود گاوی و کود مرغی و کودهای شیمیایی که انواع مختلف دارند.

کود زعفران

استفاده از کود مناسب به مقدار مورد نیاز در بهترین زمان و با روش استفاده درست، ۴ عاملی هستند که بر بازدهی بیشتر محصول موثر هستند.

کود حیوانی

برای استفاده از کودهای حیوانی باید این کودها را در سطح زمین پخش کرده سپس خاک را به همراه این کودها شخم بزنند. این کار باعث تقویت و آماده سازی زمین می‌شود. نکته مهم در استفاده از کود حیوانی برای مزرعه زعفران، عدم وجود تخم گیاهان دیگر و علف های هرز در کود مورد استفاده است. کوددهی باید قبل از آبیاری انجام شود.

کودهای شیمیایی

کودهای شیمیایی بخشی دیگر از کود زعفران هستند که به مقدار زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرند. کودهای حاوی پتاسیم، نیتروژن، فسفر و گوگرد برای تامین نیازهای گیاه ضرورری هستند و باید در یک برنامه کودی منظم برای گیاه فراهم شوند. اولین زمان استفاده از کود شیمیایی قبل از کاشت پیاز زعفران است. پیش از شروع کاشت پیازهای زعفران  کود پتاسیم فسفات را به همراه کود اوره که حاوی نیتروژن است، به صورت یکنواخت در زمین پخش می‌کنند. این کوددهی تاثیر زیادی در مناسب سازی زمین و خاک برای رشد زعفران دارد و ثابت شده است که باعث افزایش گلدهی زعفران ها می‌شود.

مرحله بعد از استفاده از کود شیمیایی هنگام انجام اولین آبیاری

اولین آبیاری برای زعفران قبل از گلدهی و با توجه به موقعیت و اقلیم زمین، حدودا در اواخر مهرماه انجام می‌شود. در این زمان هنوز ریشه زعفران رشد نکرده یا به مقدار خیلی کم رشد داشته است و همچنین هنوزبرگی به وجود نیامده  تا ریشه برای آن ها چیزی را جذب کند. به همین دلایل توصیه شده کودهای شیمیایی  که به صورت محلول در آب استفاده می‌شوند،  به کار برده نشود. اما کودهایی مثل کودهای حاوی گوگرد که دیر جذب می‌شوند برای استفاده در این مرحله  مناسب هستند.  کودهای حاوی اسید آمینه و کودهایی که به کود زیستی معروف هستند، برای کوددهی قبل از آبیاری گزینه های مناسبی به شمار می‌آیند.

کود زعفران

در دومین آبیاری و بعد از برداشت گل های زعفران مرحله ای دیگر از کوددهی انجام می‌شود. به طور معمول در آذر ماه برداشت گل های زعفران تمام می‌شود.  در این زمان برگ ها به اندازه کافی رشد کرده  و همین طور پیازهای زعفران دختر در حال رشد اولیه هستند. در این مرحله استفاده از کودهای حاوی نیتروژن برای افزایش رشد برگ ها موثر خواهد بود. کود اوره و کود آمونیوم سولفات نیز در این مرحله قابل استفاده هستند. برای کمک به افزایش رشد پیازهای زعفران دختر، کود پتاسیم دار استفاده می‌کنند  مثل کودهای پتاس بالا که درصد بالایی از پتاسیم به همراه فسفر دارند.

بیشتر بخوانید: کشت ایروپونیک (هواکشت)

در ماه های دی و بهمن، پیازهای زعفران دختر در حال درشت شدن هستند. یکی ازبخش های مهم و تاثیر گذار بر درشتی زعفران ها این مرحله است. کودهای پتاسیم دار برای تسریع رشد کمک کننده هستند.  کود پتاس و کود سولفات پتاسیم پودری  پتاسیم مورد نظر را تامین می‌کنند و کود زعفران مناسب در این مرحله اند. همچنین در این مرحله کمبود آهن خاک مورد توجه است که‌ کودهای آهن دار می‌تواند این کمبود را به خوبی جبران کند.

با شروع ماه اسفند فعالیت ریشه زعفران کم تر شده برای همین کوددهی باید با روش محلول پاشی انجام شود. در این زمان کودهایی مثل اسیدآمینه و سیلیکات پتاسیم مفید هستند.

کود زعفران و برنامه کوددهی منظم راهی موثر برای افزایش محصول با کیفیت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *