سیر گیاهی است که از خواص زیادی برخوردار است و طرفداران زیادی را نیز در اقصی نقاط جهان دارد و از اینرو وضعیت کاشت و پرورش سیر بسیار پر برکت و پر رونق است. امروز کشاورزان بهخوبی میدانند که برای افزایش کیفیت محصولات تولیدی خود باید از برنامه کوددهی سیر استفاده کنند و یک برنامه کوددهی مناسب برای تقویت و تغذیه محصولات خود را داشته باشند.
کشاورزان برای اینکه بتوانند میزان تولید محصولات خود را افزایش بدهند، باید نیازها و عناصر غذائی ضروری هر گیاهی را بهخوبی بشناسند و با شناخت این مواد و عناصر نسبت به استفاده از کودهای شیمیایی و حیوانی اقدامات لازم را انجام بدهند. کشاورزان میتوانند مواد معدنی و عناصر غذایی ضروری و مورد نیاز موجود در تمامی این گیاهان را از طریق کودهای شیمیایی، حیوانی و ارگانیک تامین نمایند و باید بدانند که نیاز کودی هر گیاهی با گیاه دیگر متفاوت است؛ از اینرو برای تشخیص میزان کمبودهای غذایی و عناصر ضروری و مورد نیاز گیاه باید قبل از ایجاد برنامه کوددهی تست خاک را از خاک زمینهای کشاورزی خود بگیرند تا متوجه کمبودهای غذایی و ضروری خاک مورد استفاده زمینهای کشاورزی خود شوند.
برای کشاورزان ضروری است که علاوه بر داشتن اطلاعات جدید و بهروز درباره میزان آبیاری گیاه سیر و روش مراقبت و نگهداری از آن باید تمامی عناصر ضروری که برای رشد گیاه سیر مورد نیاز است را بهخوبی بشناسند و در زمانهای مناسب و با روشهای درست و اصولی این عناصر و مواد ضروری را از طریق کودهای شیمیایی یا حیوانی به گیاه سیر برسانند و نیازهای غذایی خاک و گیاه را تأمین نمایند.
نقش عناصر ضروری در برنامه کوددهی سیر
گیاه سیر یکی از پر خاصیتترین و پر کاربردترین انواع گیاهان مورد استفاده است که کشاورزان برای تقویت و افزایش کیفیت این محصول باید از کودی استفاده کنند که دارای عناصر ضروری همچون نیتروژن، فسفر و پتاسیم باشد. وجود این عناصر برای تکمیل فرآیند رشد و تقویت گیاه بسیار ضروری است که در زیر نقش هر یک از این عناصر را در برنامه کوددهی سیر برایتان بیان میکنیم.
نیتروژن: نیتروژن از جمله عناصر ماکرو یا درشت مغذی است که عنصر اصلی در کلروفیل گیاهان محسوب میشود. نقش اصلی نیتروژن در ساخت قند برای گیاهان است و باعث بهبود فرایند فتوسنتز در گیاه میشود. نیتروژن همچنین موجب بهبود تشکیل پروتئین و انتقال این عنصر به بافتهای سه بعدی گیاه میشود، از اینرو عنصر نیتروژن نقش اصلی را در برنامه کوددهی سیر دارد. اکثر کشاورزان برای تامین نیتروژن مورد نیاز برای گیاه سیر از کودهای اوره برای سیر استفاده میکنند.
فسفر: فسفر که جزو یکی از عناصر ماکرو است، نقش اصلی را در جهت تولید انرژی خورشیدی به ترکیبات قابل استفاده در گیاهان ایفا میکند. در واقع عنصر فسفر بهعنوان یک کاتالیزور گازی برای گیاهان عمل میکند و موجب تشکیل و رشد بهتر ریشه گیاهان و افزایش استحکام ساقه و برگ و ریشه، افزایش مقاومت در برابر انواع بیماریها و بهبود درجه کیفی محصولات میشود. کمبود فسفر در برنامه کوددهی سیر موجب بروز بیماریهای مختلف و عدم رشد کافی این گیاه میشود.
پتاسیم: پتاسیم نیز یکی از عناصر ماکرو است که وجود آن برای رشد و تقویت هر گیاهی لازم و ضروری است. عنصر پتاسیم برای افزایش میوه، غده سازی میزان رشد گیاهان مورد استفاده گیرد. عنصر پتاسیم میزان تحمل گیاهان را در برابر آفات، پرآبی و خشکسالی بهشدت افزایش میدهد. علاوهبر موارد گفته شده پتاسیم موجب افزایش مقدار پروتئین و قند و نشاسته موجود در درختان و میوهها میشود؛ ازاینرو وجود پتاسیم در ابتدای رشد تا زمان میوه دهی در برنامه کوددهی گیاه سیر بسیار لازم و ضروری است. شما در صورت استفاده از کودهای پتاس بالا برای رشد گیاه سیر، باید حتما آنها را بهصورت محلول مورد استفاده قرار بدهید.
بیشتر بخوانید: خرید کود شیمیایی از کارخانه
نقش آزمایش خاک زمینهای کشاورزی در برنامه کوددهی سیر
امروزه تقریباً تمامی افراد به این موضوع آگاه هستند که خاک زمینهای کشاورزی هر منطقه با مناطق دیگر از نظر وجود عناصر غذائی و مورد نیاز گیاه متفاوت است. همچنین این زمینها بهخاطر محصولاتی که در آنها مورد کاشت قرار میگیرد، روش انجام فرآیند کوددهی و آبیاری آنها هر ساله امکان دارد که میزان حاصلخیزی خاک و سایر خصوصیات آنها را تغییر بدهد، از اینرو برای کشاورزان ضروری است که قبل از کاشت هر گیاهی اطلاعات کاملی را درباره خاکی که آن گیاه در آن مورد کشت قرار میگیرد، به دست بیاورند. برای انجام این عمل ضروری است که قبل از انجام فرآیند کشت و برنامهریزی برای کوددهی سیر، خاک زمین کشاورزی را مورد آزمایش قرار بدهند.
کشاورزان برای انجام این عمل باید بهترین نمونه برداری را از خاک زمینهای کشاورزی به آزمایشگاه تحویل بدهند و در نتیجهای که شما از آزمایش خود به دست میآورید، تمامی خصوصیات خاک زمینهای کشاورزی ازجمله میزان حاصلخیزی خاک، بافت خاک و همینطور مقدار عناصر ضروری و مورد نیاز بهخوبی نشان داده شده است. برای کشاورزان ضروری است که جهت دریافت بهترین توصیههای کودی درباره گیاه سیر و موسیر نتایج به دست آمده را برای تفسیر خاک کشاورزی به افراد متخصص و مشاوران مجرب در زمینه باغبانی نشان بدهند.
بهترین زمان برای کوددهی به گیاه سیر
شما برای داشتن یک برنامه کوددهی عالی برای گیاه سیر علاوه بر شناخت عناصر اصلی و مورد نیاز گیاه جهت رشد سیر باید کودهای لازم و مورد نیاز برای گیاه سیر را نیز شناسایی کنید و بدانید که این کودها را باید در چه زمانی برای گیاه مورد استفاده قرار بدهید. در صورتی که کشاورز کودهای مناسب برای رشد و تقویت گیاهان را در زمانهای درست مورد استفاده قرار ندهد، موجب آسیب رساندن به گیاه سیر میشود. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا بهترین زمانها را برای برنامه کوددهی سیر به شما معرفی کنیم.
کشاورز باید قبل از کشت بتواند نیازها و کمبودهای غذایی خاک را شناسایی کند و آنها را برطرف نماید و همینطور باید بتواند بستر زمین را برای پرورش بهتر بذر آماده کند. بهترین کودی که کشاورز در این زمان برای گیاه سیر میتواند از آنها استفاده کند، کودهای اوره همراه با پتاسیم، فسفر و نیتروژن است.
کشاورز در زمان پاشیدن و کشت بذر باید موادی را به خاک اضافه کند تا بتواند قدرت جوانه زنی گیاه سیر را افزایش بدهد و از اختلال در رشد گیاه به وسیله تنشها و استرسهای محیطی جلوگیری کند. بهترین کود در این زمان برای گیاه سیر کود اسید هیومیک است؛ چرا که کود اسید هیومیک که به نوعی موجب اصلاح ساختار خاک شود و در نهایت موجب بهبود فرایند رشد و سلامتی گیاهان میشود و همینطور میتواند فلزات سنگین را که باعث آسیب و خاک میشوند را برای همیشه از بین ببرد. لازم به ذکر است که کشاورز همچنین میتواند کمبودهای غذائی خاک را که توسط آزمایش خاک از آن گرفته میشود را در این زمان به خاک اضافه نماید.
بیشتر بخوانید: اسید هیومیک برای سیر
زمانیکه رشد نشاء گیاه به اندازهای برسد که کشاورز بتواند آن را به زمین اصلی انتقال بدهد، میتوان از کودهای فسفر بالا که مقدار کمی پتاسیم و نیتروژن درون آنها وجود دارد استفاده نمود. همچنین استفاده از کودهای اسید هیومیک به دلیل خواص زیاد و کارایی بالای آنها در این مرحله بسیار به کشاورزان برای تقویت زمینهای کشاورزی توصیه میشود.