کودها ی شیمیایی برای رشد و نمو گیاهان ضروری و مهم هستند. شناخت کودها و آشنایی با تاثیرات آن ها بر گیاهان باعث میشود تا کشاورزان در تولید محصولات با کیفیت موفق شوند. مطلب زیر در مورد کود آهن و تاثیرات استفاده از کود آهن برای سیب زمینی است.
کود آهن چه کودی ست؟
آهن یک ماده طبیعی و آلی در طبیعت است که گاهی آن را به صورت کود برای گیاهان استفاده میکنند. روش استفاده از این کود به شکل اسپری کردن روی برگ های درختان است. آهن موجب میشود تا عنصرهای مغذی با سرعت بیشتری جذب گیاهان شده و تاثیرگذاری آن ها نیز بیشتر شود.
ریشه های گیاه تحت تاثیر آهن رشد و گسترش بیشتری دارند. تامین آهن مورد نیاز برای گیاهان نسبت به تامین دیگر عناصر اولویت دارد و باید در برنامه کوددهی گیاهان گنجانده شود. آهن را میتوان تاثیرگذارترین و سریع ترین ماده طبیعی دانست که روی رشد و سلامت گیاه نقش زیادی دارد.
بیشتر بخوانید: کود ۱۰ ۵۲ ۱۰ برای درخت هلو
چگونگی عملکرد آهن در گیاه
همان طور که گفته شد کودهای آهن را روی برگ گیاهان اسپری کرده و با این کار مواد مغذی به سرعت جذب برگ های گیاه میشوند. بعد از این که آهن جذب برگ ها شد، به سمت خاک حرکت میکند و با تاثیر روی بافت خاک و ریشه باعث میشود رشد ریشه افزایش یابد و بیشتر در خاک گسترش پیدا کند. ساقه ها و برگ های گیاه که کود آهن را جذب میکنند تقویت شده و ریشه را تحریک به رشد بیشتر میکنند. جذب آهن معمولا چند روز طول میکشد که بعد از آن اثرات قابل توجهی را روی گیاه و باروری آن میگذارد. برای استفاده هر نوع کودی برای گیاهان، یک زمان مشخص وجود دارد. در این زمان به خصوص هم نیازگیاه به آن عنصر بیشتر بوده و هم توانایی گیاه در جذب آن عنصر بیشتر است. در گیاهان و درختان مختلف چند مرحله مهم و اساسی وجود دارد که باید از کودهای آهن استفاده کرد:
- فصل آغازجوانه زنی گیاه زمان مناسبی برای تامین آهن مورد نیاز گیاه است.
- تامین آهن در زمان تولید دانه در غلات اهمیت زیادی دارد و کیفیت دانه را افزایش میدهد.
- در فصل گلدهی درختان میوه نیاز آهن درخت بالاست و استفاده از کود آهن توصیه میشود.
- در فصل میوه دهی درختان هم کود آهن موجب میشود رسیدن میوه ها زودتر صورت گرفته و میزان برداشت هم افزایش یابد.
- در آغاز فصل بهار که گیاهان و درختان برای رشد و باروری دوباره آماده میشوند زمان بسیار مناسبی برای استفاده از کود آهن است.
مزایای کود آهن برای گیاهان
کود آهن زمانی که بیماری یا آفات سلامت گیاه را تهدید میکنند، مانع آسیب گیاه میشود و مقاومت آن را افزایش میدهد.
کود آهن باعث میشود ریشه گیاهان رطوبت بیشتری را جذب کند و این برای گیاه فواید زیادی دارد.
از دیگر مزایای کود آهن تسریع مراحل رشد گیاه و تولید محصول است.
درمان زردی برگ ها یا به اصطلاح کلروز، کاهش ریزش برگ ها در فصل رشد و افزایش جذب عناصر مغذی موجود در خاک از مزایای استفاده از کود آهن در کشاورزی و باغداری است.
برای مثال زمانی که قسمتی از گیاه دچار بیماری میشود با اسپری کود آهن روی آن میتوان از سرایت بیماری به دیگر قسمت های گیاه جلوگیری کرد.
کود آهن برای سیب زمینی
قبل از این که به بررسی تاثیرات استفاده از کود آهن برای سیب زمینی بپردازیم لازم است مختصری با این گیاه آشنا شوید.
سیب زمینی بعد از ذرت، برنج و گندم مهم ترین محصول زراعی به شمار میرود. سیب زمینی از دسته گیاهان غده ای است که در غده آن مقادیر زیادی کربوهیدرات وجود دارد. کاشت این گیاه بازدهی زیادی در هر هکتار داشته و محصول دهی بالایی دارد. سیب زمینی از نظر ارزش غذایی رتبه بالایی داشته و سرشار از ویتامین ها و کربوهیدرات و نشاسته است و همینطور تعدادی از اسیدآمینه های ضروری را در خود جای داده است. سیب زمینی گیاهی تک لپه، علفی و یکساله با قابلیت رشد در بیشتر مناطق بوده و این ویژگی آن را در گروه گیاهان با سازگاری بالا قرار میدهد. آب و هوای خنک برای سیب زمینی مطلوب است که در آن به خوبی رشد میکند. کاشت سیب زمینی در خاک های لوم و شنی بهتر است و روی رشد آن ها تاثیر زیادی دارد. سیب زمینی به آبیاری نسبتا کمی نیاز دارد اما زمان شروع گلدهی تا تشکیل غده باید رطوبت گیاه حفظ شود و خشک نباشد. سیب زمینی برای رشد به عناصر و ترکیبات درشت مغذی و ریز مغذی نیاز دارد که کمبود هر کدام موجب بروزعلایمی در گیاه میشود.
عنصر آهن برای فعال شدن آنزیم های رشد گیاهان ضروری است. فتوسنتز و تنفس گیاه تا حد زیادی به آهن وابسته است. کود آهن برای سیب زمینی فواید زیادی داشته و برای رشد جوانه، رشد برگ ها و افزایش تعداد غده های گیاه و نیز افزایش وزن و حجم آن ها بسیار مفید است. کمبود آهن در سیب زمینی باعث بروز علائم و نشانه هایی مثل زرد شدن برگ های جوان و رنگ پریدگی، ضعیف شدن ریشه ها و خود گیاه میشود.
بیشتر بخوانید: جلبک دریایی برای گل عنکبوتی
عواملی هستند که موجب کاهش جذب آهن در سیب زمینی میشوند. از جمله رسی بودن خاک و همینطور خاک آهکی و قلیایی که باعث میشوند جذب آهن انجام نشود.
کمبود آهن سیب زمینی را میتوان با افزودن کود سولفات آهن به خاک و یا آبیاری و محلول پاشی کود آهن جبران کرد.