نخل نارگیل Cocos nucifera که در فارسی به آن نارگیل میگویند، گیاهی از خانواده نخلهای بومی جنوب آسیا است. نیازهای این گیاه نور زیاد، کمی رطوبت، دما 70 تا 80 درجه فارنهایت، درجه سانتیگراد، انواع خاکهای با زهکش خوب است. نام این گیاه توسط دریانورد پرتغالی واسکو داگاما در سفر به هند به آن داده شد، آنها نمونههایی از این میوه را به اروپا آوردند. ملوانان این نام را به دلیل شباهت صورت آن، که شبیه گردو، با دو چشم و دهان باز است، به هیولای “Csterco” از فرهنگ عامه پرتغالی، به آن دادند. در ادامه درباره این میوه بسیار لذیذ بیشتر می خوانید.
درخت نارگیل
درخت نارگیل درختی زیبا و تنومند است که به صورت قائم رشد میکند و شاخه ندارد. مردم اقیانوس آرام از تمام قسمتهای این درخت استفاده میکنند و آن را به عنوان غذای اصلی مصرف میکنند. این گیاه ابتدا در جنوب آسیا کشت شد و اکنون به عنوان درخت نارگیل در تمام مناطق گرمسیری وجود دارد. قسمتهای قابل استفاده این گیاه عبارتند از: ریشه، گل آذین و دانه (پوست، آب و روغن هسته).
در بین مردم اقیانوس آرام ضربالمثلی معروف در مورد نارگیل وجود دارد با این مضمون: هر که درخت نارگیل بکارد، لباس، ظرف، نوشیدنی، غذا و خانهای برای خود و خانوادهاش درست میکند. این نشان میدهد که تمام قسمتهای این درخت مفید و قابل استفاده است.
بیشتر بخوانید: هرس درخت سیب
ویژگیهای درخت نارگیل
خصوصیات گیاه شناسی درخت نارگیل بیان میکند که درختی است همیشه سبز با تنهای بلند و مستقیم بدون شاخه. ارتفاع آن به 30 متر میرسد. قطر تنه این درخت به یک متر میرسد. برگها در انتهای تنه درخت ظاهر میشوند و بسیار بزرگ به طول 4 تا 5 متر میباشند. رنگ برگها سبز روشن است. برگها مرکب و پر مانند هستند. طول برگها حدود یک متر است. عمر برگها ممکن است به سه سال برسد. یک نخل سالم میتواند حدود 30 برگ داشته باشد. هر ماه با تولید یک برگ جدید، یک برگ از برگهای قبلی میریزد.
میوه نارگیل مانند یک خوشه است که حاوی چندین نارگیل با اندازههای مختلف است. این میوه کروی شکل است که قسمت بیرونی آن ضخیم و سخت و از الیاف گیاهی تشکیل شده و داخل آن صاف و سخت است. در پایه نارگیل سه سوراخ وجود دارد که به آنها چشم نارگیلی میگویند. برای استفاده از مایع داخل نارگیل که به آن شیر نارگیل میگویند باید این سوراخها را با یک جسم نوک تیز باز کرده و مایع داخل آن را خارج کرد.
ریشه درخت نارگیل برخلاف سایر گیاهان نه مستقیم است و نه پخش میشود، بلکه دارای سیستم ریشهای فیبری است. سیستم ریشه نارگیل از تعداد زیادی ریشه نازک تشکیل شده است که نزدیک به سطح زمین رشد میکنند. فقط تعداد کمی از ریشه ها برای پایداری و استقرار بهتر به عمق خاک نفوذ میکنند. این ریشهها معمولا کمتر از 3 اینچ قطر دارند.
این گیاه دارای دو زیرگونه پاکوتاه و پابلند است. معمولاً برای مصارف تجاری از زیر گروه پابلند آن استفاده و کشت میشود.
شرایط محیطی برای رشد درخت نارگیل
خاک: نارگیل میتواند در همه انواع خاک رشد کند اما خاکهایی با زهکشی خوب را ترجیح میدهد. PH بین 5 تا 8 برای این درخت مناسب است.
دما: بهترین دما برای رشد این گیاه بین 70 تا 80 درجه فارنهایت است.
آبیاری: درخت نارگیل به کم آبی مقاوم است اما باید مراقب بود که بین دو آبیاری خاک خیلی خشک نشود.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی درخت نارگیل
- ریشه نارگیل: قابض، ادرارآور است و به عنوان کرم کش هم شناخته میشود.
- شیره گل: شیرین و مطبوع، تب بر، تقویت کننده قوای جنسی، نشاط آور، ادرارآور و سمی میباشد.
- پوست نارگیل: ادرار آور است و بوی بد را از بین میبرد.
- مغز نارگیل: شیرین، خنک کننده، روغنی، اشتها آور، مقوی، ملین (ضد یبوست) و انرژی زا.
- آب نارگیل: شیرین و گوارا، خنک کننده، هضم کننده، مقوی، مدر، ضد کرم و انرژی زا.
- روغن نارگیل: شیرین، ضدعفونی کننده، دافع حشرات، گوارشی، مقوی، اشتها آور و تقویت کننده مو.
ترکیبات شیمیایی درخت نارگیل
گوشت نارگیل دارای آنزیمهای مختلفی مانند اینورتین، اکسیداز و کاتالاز است. شیر نارگیل حاوی اسیدهای آمینه مختلفی مانند هیستیدین، آرژنین، لیزین، تیروزین، تریپتوفان، پرولین، لوسین و آلانین است.
مقابله با آفات نارگیل
از آفات درختان نارگیل میتوان لارو تعدادی از دوکفهایها مانند پروانه و بید را شناسایی کرد.
نحوه تکثیر نارگیل
این گیاه از طریق بذر تکثیر میشود. بذرها را میتوان در پاییز مستقیماً در زمین اصلی کاشت یا در بهار پس از پایان خطر سرمازدگی کاشت.
عوارض جانبی استفاده از نارگیل
با وجود این که روغن نارگیل روغنی گیاهی است، دارای مقادیر زیادی از چربی اشباع شده میباشد، در نتیجه توصیه میشود افراد با چربی خون بالا و بیمارن قلبی از این روغن استفاده نکنند. ناگفته نماند که چاق کننده هم است.
نارگیل وقتی نارس است آب بیشتری دارد ولی با رسیدن میوه از مقدار آب آن کم میشود. بنابراین، برای اطمینان از تازه بودن نارگیلی که خریداری میکنید، آن را تکان دهید تا صدای آب آن بشنوید. باید بگوییم که هر چه نارگیل وزن بیشتری داشته باشد تازهتر نیز هست.
چون این میوه گرم است ممکن است در گرم مزاجها مشکل ایجاد کند. بنابراین چنین افرادی باید آن را با میوههای ترش، لیمو یا هندوانه بخورند.
نارگیل دیر هضم است، بنابراین کسانی که مشکلات گوارشی دارند باید در مصرف آن مراقب باشند.
ویژگیهای کلی در رابطه با درخت نارگیل
نمونههای این گونه را میتوان در طول سال با کود مخصوص درختان خرما تغذیه کرد و در تابستان که رشد گیاه بیشتر میشود، کود را افزایش داد.
تعجب نکنید اگر درخت نارگیلی که در خانه خود میکارید فقط یک سال یا مقداری بیشتر عمر کند. درختان نارگیل به شوری بالا و همچنین نور خورشید نیاز دارند. اگر نتوانید این عناصر را به طور مداوم و فراوان تهیه کنید، گیاه پس از مدت زمان ذکر شده از بین میرود.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان کود مرغ برای پسته
طول برگهای درخت نارگیل تا 3 متر نیز میرسد و میوه آن، نارگیل، بزرگترین دانه موجود به حساب میآید. علی رغم این واقعیت که درخت نارگیل یک نوع است، انواع مختلفی دارد که عملاً در رنگ میوه متفاوت است، زیرا گیاهان فقط در اندازه ساقه متفاوت هستند.
رایجترین ویژگی همه درختان نارگیل طعم میوه خوب، شیرین، گوشتی و آبدار بودن نارگیل است.